Biroul mediatorului, sau instantele de judecata?

 

Uneori poate fi vorba de amindoua, alteori, alegerea apartine doar celui implicat u solutia medierii este o alternativa prin care justitiabilii isi pot rezolva problemele amiabil si fara stres.

Nu de putine ori, numai sa te gindesti la o sala de judecata este pentru justitiabili un factor de stres. Si la fel de adevarat este ca, pentru cei care nu cunosc sistemul, sa apeleze judecata este ultima solutie pentru rezolvarea unor conflicte pentru care, incepind cu acest an, se poate gasi si o alta rezolvare: medierea. “Medierea reprezinta un mijloc de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, recunoscuta de legislatia romaneasca si internationala si este recomandata de judecatori partilor implicate in cadrul procedurilor judiciare pentru a gasi o solutie amiabila de stingere a litigiului”, spune Catalina Anghene, mediator autorizat din Focsani. Legiferata ca modalitate de rezolvarea a mai multor tipuri de conflicte, mai putin cele de natura penala, medierea a fost cuprinsa in sistemul roman de drept incepind cu acest an, respectiv prin aplicarea “Micii Reforme” in justitie. “Prin mediere se pot preveni sau stinge conflictele, atit in faza judiciara, cit si in cea extrajudiciara, datorita numarului mare de avantaje – partile participa activ la derularea procesului de mediere, au controlul asupra luarii deciziilor, solutia aleasa de parti nu este impusa ci decisa de aceasta. Este vorba si de economie de timp si bani. Un proces in instanta poate dura citiva ani, o mediere dureaza citeva ore sau zile. Confidentialitatea discutiilor si informatiilor este un aspect la fel de important- un proces in instanta este public, iar problema ta poate fi cunoscuta si de altii, la mediere sedintele sint confidentiale. La fel de adevarat est ca poti scuti destui bani prin recuperarea taxei de timbru, mai ales acolo unde este vorba de valori sau sume considerabile”, a explicat mediatorul Catalina Anghene.Medierea se poate face in conflictele de orice natura

Medierea se poate face in domeniul afacerilor, mai ales tinind cont de contextul economic, in cauze civile, in litigii de munca, probleme care tin de dreptul familiei, protectia consumatorului si chiar in cauzele penale pentru care este necesara plingerea prealabila. Chiar daca este un domeniu relativ nou, la biroul mediatorului Catalina Anghene au apelat de la inceputul anului zeci de persoane aflate, in special, in conflicte civile, cele care tin de dreptul familiei si comerciale. „Existenta unei clauze de mediere intr-un contract, mai ales comercial, este deosebit de eficienta. Aceasta clauza va obliga partile sa se apeleze la mediere inainte de a actiona in instanta. Aceasta metoda ar ajuta la salvarea relatiilor comerciale si la evitarea unor costuri foarte mari si ma refer in primul rind la plata taxei de timbru”, a explicat Catalina Anghene. Daca medierea intervine ulterior declansarii unui proces in instanta, contractul incheiat la mediator suspenda procesul – pina la 3 luni, respectiv pina la depunerea unui proces-verbal prin care se constata fie stingerea litigiului, fie esuarea medierii. Daca in aceasta etapa procedurala se constata ca prin mediere s-a stins litigiul dedus judecatii, taxa de timbru se restituie la cererea partilor. In cazul in care partile nu ajung la un acord de mediere, ele pot continua sa se judece in instanta, procesul relundu-si cursul din momentul suspendarii. Un lucru foarte important este ca, printr-un acord de mediere reusit, un proces inceput se poate incheia. Astfel, acordul de mediere, desi este un act sub semnatura privata, poate fi incuviintat spre autentificare notarului public sau instantei si poate fi investit cu formula executorie si se pot insera in el diverse pacte comisorii.

(Visited 23 times, 1 visits today)
 

Lasă un răspuns

ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP – STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR – Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la: -Tel: 0768511900

Telefon:
+4.0768.511.900
E-mail:

mediatormustateanu@gmail.com

ABONEAZA-TE !
Powered by
Easy Automatic Newsletter Lite v2.7.2
Mediere in Bucuresti

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
PROGRAM MEDIERE BUCURESTI
Popular Posts

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.