Cauze care înlătură răspunderea penală în Noul Cod Penal

Art.157 Lipsa plângerii prealabile

(1) In cazul infracțiunilor pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale este condiționată de introducerea unei plângeri prealabile de catre persoana vatamata, lipsa acestei plangeri inlatura raspunderea penala.

(2) Fapta care a adus o vatamare mai multor persoane atrage raspunderea penala, chiar daca plangerea prealabila s-a facut numai de catre una dintre ele.

(3) Fapta atrage raspunderea penala a tuturor persoanelor fizice sau juridice care au participat la savarsirea acesteia, chiar daca plangerea prealabila s-a facut numai cu privire la una dintre acestea.

(4) In cazul in care cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu ori cu capacitatea de exercitiu restransa, actiunea penala se poate pune in miscare si din oficiu .

(5) Daca persoana vatamata a decedat, sau in cazul persoanei juridice aceasta a fost lichidata, inainte de expirarea termenului prevazut de lege pentru introducerea plangerii, actiunea penala poate fi pusa in miscare din oficiu .

Art. 158 Retragerea plângerii prealabile

(1) Retragerea plângerii prealabile poate interveni pana la pronunțarea unei hotărâri definitive, în cazul infracțiunilor pentru care punerea in mișcare a acțiunii penale este conditionată de introducerea unei plângeri prealabile.

(2) Retragerea plangerii prealabile inlatura raspunderea penala a persoanei cu privire la care plangerea a fost retrasa.

(3) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exercitiu retragerea plangerii prealabile se face numai de reprezentantii lor legali. In cazul persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa retragerea se face cu incuviintarea persoanelor prevazute de lege .

(4) In cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile, dar actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu in conditiile legii, retragerea plangerii produce efecte numai daca este insusita de procuror.

Art. 159 Împăcarea prin mediere

Vezi aici lista infractiunilor la care se aplica medierea:

Infractiuni la care se aplica medierea

(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu
produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice
vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.

Referitor la împăcarea părţilor, dispoziţiile noului Cod penal prevăd un nou termen procedural până la care aceasta poate avea loc, respectiv, până la citirea actului de sesizare a instanţei (spre deosebire de pronunţarea unei hotărâri definitive, cum prevedea Codul penal anterior. Textul conţine, de asemenea, o serie de elemente noi privind împăcarea în cazul persoanelor juridice, care se realizează prin intermediul reprezentanţilor, fie legali, fie convenţionali ai acesteia.

Sursa:http://www.consultantavocat.ro/stingerea-actiunii-penale/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu 

(Visited 514 times, 1 visits today)