Despre mediere

Medierea este o forma alternativa de rezolvare a disputelor intre doua sau mai multe parti ce doresc sa ajunga la o intelegere, cu ajutorul unei terte persoane, specializate in calitate de mediator. Disputele pot implica (din punct de vedere al partilor) state, organizatii, comunitatii, indivizi.

Articolul alin. 1 și 2 din Legea 192/2006 reglementeaza medierea astfel: „Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate demediator, in conditii de neutralitate, impartialitate și confidentialitate.

Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele și sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente și durabile.”

Mediatorii utilizeaza tehnici specifice pentru a imbunatati dialogul dintre partile implicate ajutând la atingerea unei conventii (cu efecte concrete) in problema pusa in discutie. Firește, mediatorul trebuie sa fie impartial, iar discutiile sa fie pastrate de catre acesta in conditii de confidentialitate.

Partile implicate pot folosi mediatori in probleme comerciale, legale, diplomatice, de comunitate sau neintelegeri de la locul de munca sau familiale.

Mediator Petru Mustateanu -Bucuresti 2012

(Visited 21 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns