Mai mult timp pentru împăcarea între victime şi autori

Plecând de la semnalele procuro-rilor, Curtea Constituţională a decis, săptămâna trecută, că părţile dintr-un litigiu penal se pot împăca şi în timpul procesului, chiar dacă s-a dat citire rechizitoriului sau, mai exact, cercetarea judecătorească a demarat. Împăcarea înlătură astfel răspunderea penală, ceea ce înseamnă că inculpa-tul scapă de puşcărie, dacă găseşte înţelegere la victimă. Regula este va-labilă pentru toate dosarele înregistrate pe rolul instanţelor, înainte de intrarea în vigoare a noilor norme penale – 01 februarie 2014. Decizia este definitivă şi obligatorie, ceea ce înseamnă că instanţele din întreaga ţară trebuie să o aplice.

„Prin urmare, în toate cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată la data intrării în vigoare a Legii numărul 286/2009 privind Codul Penal (01 februarie 2014), chiar dacă momentul citirii actului de sesizare fusese depăşit, poate interveni împăcarea, ca o cauză de înlăturare a răspunderii penale“, se arată în decizia Curţii Constituţionale. Până acum, regula nouă impunea că împăcarea nu funcţionează decât înainte de începerea cercetării judecătoreşti, acum acest lucru putând să se întâmple până la finalizarea procesului. Cu titlu de exemplu prezentăm cazul pietreanului Cristian Alexandru, care a fost judecat pentru vătămarea corporală a localnicului Alin Florin Boboc. Odată ce victima s-a împăcat cu făptaşul, acesta din urmă a scăpat de procesul penal. „Încetează procesul penal pornit la plângerea prealabilă a părţii vătămate Boboc Florin Alin împotriva inculpatului Alexandru Cristian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală, ca urmare a împăcării părţilor“, se arată în sentinţa dată de Judecătoria Piatra-Neamţ. Tot la această instanţă mai este pe rol un alt proces în care a fost pus sub acuzare Vasile Bengoi, pentru vătămarea corporală a concitadinilor Costică Antal şi Vasile Răzvan Mitrea. Şi în acest caz, dacă victimele se vor împăca cu făptaşul, acesta va fi exonerat. De asemenea, la Judecătoria Roman, latura penală a unui proces a fost închisă după ce autorul s-a împăcat cu părinţii victimei. Judecat în acest caz a fost Claudiu Marian Bodron, care a vătămat-o corporal pe minora Cristiana Marisa Borulea.

Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra acestor aspecte după ce procurorii au semnalat că articolul 159, aliniatul 3, din noile norme penale, nu este corect vizavi de toate situaţiile ivite în practică. „Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei“, sună textul articolului pe care Curtea Constituţională l-a îndreptat acum.

„Din această perspectivă se observă cu uşurinţă că, până la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, pentru infracţiunea de furt sau furt calificat, împăcarea părţilor nu înlătură răspunderea penală. Noua orientare în materie a legiuitorului este în măsură să aducă atingere principiului egalităţii în faţa legii, câtă vreme subiecţii aceluiaşi gen de raporturi juridice penale sunt supuşi la un tratament juridic diferenţiat în materia cauzelor care înlătură răspunderea penală, respectiv împăcarea părţilor“, sunt argumentele procuro-rilor care au invocat excepţia de neconstituţionalitate şi care, astfel, au schimbat faţa Noului Cod Penal.

(Mihai SAVA)

Sursa:http://realitateamedia.ro/mai-mult-timp-pentru-impacarea-intre-victime-si-autori/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu Bucuresti –

(Visited 47 times, 1 visits today)