Press "Enter" to skip to content

Mediere pentru divort – Incredintarea copiilor minori in caz de divort

M P 0

Medierea este calea cea mai bună pentru un divorţ rapid, fără complicaţii, lipsit de elemente traumatizante.

Divorţ prin mediere

Am ajuns în pragul unui divorţ. Dorim să trecem uşor peste el pentru a putea merge mai departe. Să ne vindecăm, să putem accepta, să putem privi spre viitorul nostru, să ne clădim un alt viitor decât cel pe care îl visam până de curând.
Şi astfel, începem să căutăm informaţii pentru a găsi căi să facem această experienţă personală cât mai puţin traumatizantă: pentru noi, pentru copii.

În acest sens, soluţia medierii poate fi şi este soluţia optimă pentru dumneavoastră şi pentru cei  dragi, în sensul unor complicaţii minime, a unei căi elegante şi lipsite de conflictul de a realiza un divorţ fără aspecte traumatizante.

Medierea reprezintă calea optimă pentru un divorţ rapid şi un partaj ieftin

În primul rând, medierea este o procedură prin care puteţi ajunge la soluţii, într-un termen mult mai scurt, evitând expunerea problemelor dvs în faţa instanţei de judecată şi a publicului din această sală. Procedura se desfăşoară în faţa unui mediator neutru şi imparţial, ce vă garantează confidenţialitatea problemelor expuse în faţa sa. Mediatorul are sarcina de a ajuta soţii să ajungă la o soluţie, fără a impune din partea sa opinii, păreri, sfaturi pentru că el nu este nici judecătorul şi nici consilierul dvs.

Puteţi aduce în discuţie şi alte probleme, cum ar fi cea a partajului, şi puteţi încheia procesul de divorţ şi privind accesoriile acestuia (încredinţare minor, nume, pensie întreţinere, partaj, program de vizitare), la primul termen de judecată. Evitaţi astfel un proces ce s-ar putea întinde pe luni chiar ani de judecată

În cazul în care, ajungeţi la o înţelegere cu partea adversă şi încheiaţi un acord de mediere, costurile se reduc în mod considerabil, având şi posibilitatea solicitării restituirii taxei de timbru la termenul la care prezentaţi acordul de mediere în instanţă.

• Încredinţarea copiilor minori în caz de divorţ

Atunci când părinţii divorţează, un element extrem de important şi sensibil este interesul superior al copilului, asigurat prin lege. Odată cu hotărârea de divorţ, este luată şi decizia privind încredinţarea minorilor din căsătorie (termen popular – custodie copil, deşi din punct de vedere juridic în România acest termen are o altă semnificaţie).

Chiar în lipsa unei cereri explicite din partea soţilor, hotărârea de divorţ stabileşte căruia dintre părinţi i se vor încredinţa copiii spre creştere şi educare şi care este contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor minori din căsătorie.

În cazuri excepţionale, însă, instanţa poate decide încredinţarea minorului şi unei terţe persoane sau unei instituţii de ocrotire, spre creştere şi educare.

• Factori de care se ţine cont la încredinţarea minorilor

Trebuie menţionat că în luarea deciziei privind încredinţarea (custodia – popular) copilului minor din căsătorie, instanţă va ţine cont de o serie de factori obiectivi şi subiectivi, cum ar fi:
– condiţiile pe care cei doi dintre părinţi îi pot oferi pentru creştere şi educare, gradul de ataşament dintre copil şi fiecare dintre părinţi;
– dorinţa şi disponibilitatea părinţilor în ceea ce priveşte implicarea în creşterea şi educarea copilului, veniturile părinţilor;
– mediul în care copilul va trăi;
– dorinţa/opţiunea copilului (dacă are peste 10 ani) în această privinţă;
– alţi factori obiectivi şi subiectivi.

Av.COLTUC MARIUS

Și mai interesant:

-Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

-Divorț la ambasadă pentru cetățeni români

-Divort la notar fara sa avem un acord

-Divorț fără prezentare pentru românii din străinătate  

-Divorț în lipsa unuia dintre soți

-Divorț din străinătate fără copii și bunuri

 

(Visited 134 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns