Procedura Medierii Penale

1. Din punct de vedere procedural, medierea penala incepe prin demararea procedurilor de mediere de catre una din parti, faptuitor sau victima (daca este interesata de solutionarea mai rapida a situatiei ori a pretentiilor civile), care se va adresa unui mediator. Cei aflati in arest preventiv pot apela la un mediator prin terte persoane ori prin solicitarea directa a mediatorului  care se va deplasa la centrul de detentie preventiva. Demararea serviciilor de mediere se face in baza unei solicitari de mediere formulate de catre una din partile conflictului penal, concretizata intrun Contract de Pregatire a medierii. In baza acestui contract mediatorul trimite o invitatie la mediere partii adverse si discuta cu aceasta pe orice cale o considera el necesara, oportunitatea medierii, beneficiile si procedura medierii – sedinta preliminara medierii. In aceasta etapa – denumita in practica etapa de pregatire a medierii – mediatorul este dator sa depuna toate diligentele pentru determinarea partilor din conflictul penal pentru solutionarea amiabila a conflictului. Toate partile din conflict trebuie sa inteleaga rolul si scopul medierii, procedura, efectele medierii.  Este o etapa foarte importanta in medierea penala, din acest motiv contractul de pregatire a mediatorul obliga si responsabilizeaza mediatorul pentru o eventuala mediere a conflictului penal, si pentru o intelegere toatala apartilor din conflict, daca acestea vor gasi solutia amiabila care le multumeste pe fiecare in parte.

2. Mediatorul va parcurge cu partile sedinta de informare privind medierea – etapa propriuzisa de pregatire a medierii (discutii preliminare privind procedura de mediere), a in care le va explica partilor din conflictul penal procedurile si regulile procesului de mediere, beneficiile pentru fiecare daca mediaza conflictul lor si ajung la o intelegere, obligatiile si drepturile lor in mediere si efectele penale ale unui eventual Acord de mediere .

3. Daca partile in urma etapei de pregatire a medierii aleg sa parcurga procesul de mediere, medierea de fond incepe dupa semnarea Contractului de Mediere. Toate discutiile din procesul de mediere vor fi confidentiale. Discutiile pot avea loc in zile separate cu fiecare parte din conflict, la biroul mediatorului, ori in alte locatii acceptate de parti, care asigura conditiile de confidentialite si sunt propice medierii. Este de la sine inteles ca in momentele initiale ale medierii mediatorul va lua legatura in mod separat cu partile si doar daca pe parcurs observa o deschidere si o posibilitate de intruniri comune, cu acceptul expres al partilor, va proceda la intalniri comune. O mediere penala poate incepe si se poate termina fara ca partile din conflict sa se vada. Chiar si actele finale se pot semna in mod separat. Totul va depinde de natura conflictului si de situatia si relatia dintre parti. Intr-adevar, munca mediatorului va fi mai mare, contactul cu o parte si transmiterea informatiilor si documentelor catre cealalta parte va fi sacadata, insa acest lucru nu dauneaza medierii atat timp cat mediatorul tine partile in “priza medierii”, adica le implica activ in mediere si discutiile generatoare de solutii la conflict, si le ajuta sa isi cantareasca si sa isi negocieze in mod judicios interesele incidente in cauza.

4. In urma medierii, se redacteaza de mediator un PROCES VERBAL DE FINALIZARE A MEDIERII, indiferent de rezultatul medierii (intelegere totala a partilor, intelegere partiala a partilor, fara solutii amiabile). Rezultatul sedintelor de discutii poate fi un rezultat total sau partial. Partile pot ajunge la o intelegere amiabila privind toate aspectele conflictului penal ori la o intelegere partiala, unele aspecte conflictuale ramanand nesolutionate. Intelegerea partilor va fi redactata de catre mediator sub forma unui ACORD DE MEDIERE. 

5. Acordul de Mediere se anexeaza Procesului Verbal de Inchidere a medierii, si se trimite de catre mediator, organului judiciar competent, in original si format electronic.

6. ACORDUL DE MEDIERE va contine exact intelegerea discutata, analizata si agreata de partile din conflictul penal – faptuitor si parte vatamata/victima, declaratia partilor din conflict ca s-au inteles in mod total si definitiv. Deasemeni se insereaza si declaratia victimei ca doreste ca partea vatamata sa nu mai fie trasa la raspundere penala, asadar ca doreste exonerarea de raspundere penala a faptuitorului in baza intelegerii intervenite intre ei cu ajutorul mediatorului.

Organul judiciar ia act de intelegerea partilor stipulata in ACORDUL DE MEDIERE si procedeaza in consecinta conform regulilor de procedura penala.

Sursa:Mediator Dorin Ilie :http://www.mediatorinfractiuni.ro/procedura-medierii-penale/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu 

(Visited 109 times, 1 visits today)