Sanctiunea nerespectarii obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea

 

mediere bucurestiIn discutarea acestei probleme trebuie avute in vedere doua perioade: cea inainte de 1 august 2013 si cea dupa aceasta data .Cu privire la cererile adresate instantelor de judecata in perioada 15 februarie 2013-1 august 2013, in mass-media s-a prezentat ca fiind obligatorie parcurgerea procedurii de informare cu privire la mediere anterior introducerii cererii de chemare in judecata .

Astfel, in Ziarul Financiar, MediaFax precum si pe site-urile multor mediatori si avocati[1] s-a sustinut ca fiind obligatorie parcurgerea acestei proceduri, sanctiunea pentru neindeplinirea acestei obligatii constituind-o respingerea actiunii ca fiind prematur introdusa.
Temeiul legal ar fi prevazut prin dispozitiile art. 43 al Legii 115/9 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privindmedierea si organizarea profesiei de mediator: „Inainte de sesizarea instantei de judecata sau a organului de urmarire penala, partile sau oricare dintre acestea sunt tinute sa incerce solutionarea conflictului prin mediere, sub sanctiunea prematuritatii (????, n.n.) introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale„.
In primul rand, aceasta „ constructie juridica„ are in vedere o dispozitie care nu a fost adoptata si nu a intrat in vigoare niciodata, facand obiectul unei propuneri legislative [2]. Este vorba de slaba documentare in redactarea acestui articol preluat cu mult succes in mediul online de redactii apreciabile[1].

In al doilea rand, procedura informarii asupra avantajelor medierii nu constituie o procedura prealabila, asa cum este prevazuta la art. 193 C. proc. civ.
Sanctiunea pentru nerespectarea procedurii prealabile o constituie respingerea cererii ca fiind prematur introdusa.
Se are in vedere ca o astfel de actiune a fost introdusa inainte ca dreptul dedus judecatii sa se fi nascut sau respectivacerere sa fie introdusa inainte de indeplinirea unei proceduri prealabile prevazuta in mod expres de lege .
Sanctiunea pentru neindeplinirea procedurii informarii asupra avantajelor medierii o va constitui, incepand cu data de 1 august 2013, respingerea cererii de chemare in judecata ca fiind inadmisibila.

Pentru actiunile introduse in perioada 15 februarie- 1 august 2013 nu se poate aplica sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata . Potrivit art. VI din OUG 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe, sanctiunea inadmisibilitatii se va aplica cererilor introduse dupa data de 1 august 2013.

Potrivit art. 227 alin. 1 C. proc. civ. , in tot cursul procesului judecatorul va incerca impacarea partilor. Iar potrivit alin. 3, in cazul in care judecatorul recomanda medierea, partile se vor prezenta la mediator in vederea informarii lor cu privire la avantajele medierii. Dupa informare, partile decid daca accepta sau nu solutionarea litigiului prin mediere. Aceste prevederi nu sunt aplicabile in cazul in care partile au incercat solutionarea litigiului prin mediere anterior introducerii actiunii.

Sanctiunea pentru nerespectarea recomandarii judecatorului este prevazuta in art. art. 187 alin. 1 lit. f C. proc. civ, potrivit caruia refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii este sanctionat cuamenda judiciara de la 100 la 1000 lei.

Dupa data de 1 august 2013, „instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea , anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop„

In concluzie, parcurgerea procedurii privind medierea nu poate fi privita ca o procedura prealabila care trebuie indeplinita inaintea introducerii unei cereri de chemare in judecata .

Introducerea unei actiuni in justitie, dupa 1 august 2013, va putea fi respinsa ca inadmisibila daca partea nu a indeplinitobligatia de a participa la sedinta de informare privind medierea:
– inaintea introducerii cerererii de chemare in judecata;
– dupa introducerea cererii de chemare in judecata;
– sau pana la termenul dat de instanta in acest scop.
Avocat Marius-Catalin Predut
PS. In discutarea acestor probleme juridice in aceste momente de schimbari profunde o documentare riguroasa ar fi indicata atat la momentul redactarii, cat si in momentul „preluarii” de astfel de „materiale juridice”

[1] http://www.mediator-apmr.ro/categorii_noutati.php?id=85&id_categ=1

[2] http://www.ziare.com/articole/costuri+mediere+companii
http://www.mediafax.ro/social/din-2013-nu-mai-poti-merge-la-judecata-daca-nu-ai-incercat-mai-intai-o-intelegere-la-mediatori-10070677
http://www.costelgilca.ro/stiri/document/3738/modificare-legea-medierii-din-2013-este-nevoie-de-o-intelegere-la-mediatori-inainte-de-adresarea-in-instanta.html
http://www.zf.ro/eveniment/din-ianuarie-nu-mai-poti-merge-la-judecata-daca-nu-ai-incercat-mai-intai-o-intelegere-la-mediatori-10069877
http://www.business24.ro/legislatie/legislatie-srl/companiile-sunt-obligate-din-ianuarie-sa-treaca-pe-la-mediator-pana-la-judecator-1518834
http://www.mediatori-romania.ro/Mediatori-Romania/mediatori-bucuresti.html
http://www.fisapostului.eu/mediator/medierea-etapa-prealabila-obligatorie-pentru-orice-proces/
http://mediatorbucurestimustateanu.ro/medierea-este-obligatorie-sau-nu/
http://www.cogitus.ro/noutati/incepand-din-2013-persoanele-fizice-sau-juridice-trebuie-sa-incerce-medierea-unui-conflict-inainte-de-a-ajunge-in-instanta
https://mediatorbucuresti.wordpress.com/2012/10/03/
http://www.rolegalnews.ro/dezbateri/15-februarie-2013-Initierea-actiunii-civile-in-justitie/84/
http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?option=com_content&view=article&catid=20%3Adeschidere&id=15292%3Amedierea-obligatorie-inainte-de-judecata&Itemid=9
http://mediatorbucuresti.wordpress.com/2012/10/03/sanctiuni-pentru-neprezentarea-la-informare-despre-mediere/
http://viseudejos.adventist.ro/din-ianuarie-nu-mai-poti-merge-la-judecata-daca-nu-ai-incercat-mai-intai-o-intelegere-la-mediatori/
http://negocieresimediere.wordpress.com/2013/01/18/medierea-obligatorie-utila-sau-doar-un-cost-suplimentar/

(Visited 39 times, 1 visits today)
 

Lasă un răspuns

ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP – STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR – Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la: -Tel: 0768511900

Telefon:
+4.0768.511.900
E-mail:

mediatormustateanu@gmail.com

ABONEAZA-TE !
Powered by
Easy Automatic Newsletter Lite v2.7.2
Mediere in Bucuresti

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
PROGRAM MEDIERE BUCURESTI
Popular Posts

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.