Stingerea actiunii penale prin impacarea partilor conform Noului Cod penal

Pentru majoritatea infractiunilor contra patrimoniului, denumite prin nesocotirea increderii, impacarea partilor inlatura raspunderea penala, cum este cazul la inselaciune, ori punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de depunerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata – plangere a carei retragere duce iarasi la stingerea actiunii penale, cum este cazul la abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor, bancruta simpla, bancruta frauduloasa.

Subliniem ca in cazul acestor din urma infractiuni, care anterior erau incriminate si sanctionate de dispozitiile Legii 85/2006 privind procedura insolventei, cerinta plangerii prealabile este o noutate si trebuie acordata deosebita atentie la termenul de formulare a acesteia: 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.

Din punct de vedere procedural, s-a consolidat legislatia pe linia medierii/tranzactionarii laturii civile, fiind posibila si in penal, in special in materie de infractiuni economice, solutionarea amiabila, prin multiple mijloace procesuale. In ceea ce priveste raportul parte vatamata – inculpat, s-a largit, asa cum spuneam, sfera infractiunilor in care partea vatamata poate pune capat procedurii penale fie prin retragerea plangerii prealabile, fie prin impacare.

In ceea ce priveste raportul acuzare-inculpat, s-a introdus, cu titlu de noutate, institutia acordului de recunoastere a vinovatiei, care se incheie cu procurorul si se supune validarii instantei. Sub acest ultim aspect, se poate vorbi, procedural, de incheierea unui deal cu procurorul asupra felului, cuantumului si formei de executare a pedepsei.

Sursa:http://www.curieruljudiciar.ro/2014/04/11/stingerea-actiunilor-penale-prin-impacarea-partilor-conform-noului-cod-penal/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru MustateanuBucuresti –

(Visited 183 times, 1 visits today)