Violatorii şi bătăuşii pot scăpa de puşcărie dacă îi plătesc victimei despăgubiri

 

De la 1 februarie, femeile violate şi victimele vătămărilor corporale sunt obligate să treacă pe la mediator înainte de a depune plângere penală. Acesta poate facilita împăcarea părţilor prin compensarea materială a victimei, infractorii scăpând, astfel, de puşcărie.
Legea medierii, prin ultimele sale modificări, introduce, de la 1 februarie, obligativitatea apelării la mediator înainte de acţiunea în instanţă. Deocamdată, medierea în sine nu este obligatorie, ci doar prezentarea la un specialist, acesta din urmă arătându-le părţilor avantajele medierii versus instanţă. După prezentare, dacă părţile decid totuşi să apeleze la judecător, mediatorul emite un certificat de informare pe care aceştia trebuie să-l prezinte la tribunal. Fără acest certificat, acţiunea în instanţă va fi respinsă ca inadmisibilă.

Conflictul, stins la negocieri
Obligativitatea obţinerii unui certificat de informare este valabilă şi pentru infracţiunile care pot duce la împăcarea părţilor şi retragerea plângerii, printre acestea numărându-se şi violul. “Este vorba doar despre violul simplu, atunci când acesta nu este săvârşit de mai multe persoane, când nu este şi incest, când nu are urmări medicale sau când nu este urmat de sinuciderea victimei”, ne-a precizat Zeno Şuştac, vicepreşedinte al Consiliului de Mediere.

Medierea îi ajută şi pe cei care ucid
Printre infracţiunile care pot dispărea prin mediere se mai află vătămările corporale din culpă, lovirile şi alte violenţe, abuzul de încredere, distrugerea, gestiunea frauduloasă, abandonul de familie, violarea de domiciliu, precum şi furturile între soţi. “Deşi acordul de mediere nu înlătură răspunderea penală în cazul infracţiunilor în care victima îşi pierde viaţa, acesta poate fi extrem de folositor pentru cel care comite o faptă de acest gen”, a mai afirmat Zeno Şuştac.

“Un acord de mediere care prevede plăţi compensatorii pentru familia victimei, prezentat la procesul în instanţă al celui care şi-a ucis victima, face diferenţa dintre pedeapsa cu închisoarea şi pedeapsa cu suspendare sau între limita minimă şi limita maximă a pedepsei.” Zeno Şuştac, vicepreşedinte al Consiliului de Mediere

“Am observat, din practica mea de avocat de drept penal, că de multe ori violul este folosit ca modalitate de şicanare pentru a leza imaginea celui acuzat.” Zeno Şuştac

4.000 de medieri s-au desfăşurat anul trecut.

http://www.ziarulring.ro/stiri/203491/Violatorii-si-batausii-pot-scapa-de-puscarie-daca-ii-platesc-victimei-despagubiri

(Visited 21 times, 1 visits today)
 

Lasă un răspuns

ADRESA:

BUCURESTI, STR IENACHITA VACARESCU NR 17 A SECTOR 4 BUCURESTI REPER HOTEL HOROSCOP – STATIA METROU UNIRII IESIREA BD DIMITRIE CANTEMIR – Pentru programare la o sedinta de mediere nu ezitati sa ne contactati la: -Tel: 0768511900

Telefon:
+4.0768.511.900
E-mail:

mediatormustateanu@gmail.com

ABONEAZA-TE !
Powered by
Easy Automatic Newsletter Lite v2.7.2
Mediere in Bucuresti

* Daca ati avea o problema ati prefera :

View Results

Loading ... Loading ...
PROGRAM MEDIERE BUCURESTI
Popular Posts

Birou de Mediator Petru Mustateanu a fost infiintat si isi desfasoara activitatea in baza prevederilor Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare, a Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de Mediere precum si a Hotararilor Consiliului de Mediere. Titularul biroului a fost autorizat ca mediator de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea nr. 1923. DIN 15.04.2000. Birou de Mediator este prezent in Tabloul Mediatorilor emis de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial a Romaniei.