Press "Enter" to skip to content

Accident auto – Impacarea partilor

M P 0

Autorul accidentului, în caz de vătămare corporală din culpă, prin împăcarea părților, beneficiază de următoarele avantaje și beneficii:

1. Nu va  fi condamnat penal;

2. Nu va avea cazier;

3. Nu  se va dispune anularea permisului de conducere auto;

4. Se stinge și acțiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal;

5. Drepturile sale nu sunt alterate în nici un fel, ca și cum nu ar fi produs accidentul, mai puțin o suspendare a permisului de conducere.

Împăcarea părților se poate realiza indiferent cât de gravă este vătămarea corporală a victimei, chiar și în cazul pierderii unui organ, simț, membru …

Cea mai eficienta forma legala ce impacare a partilor este impacarea partilor la mediator. 

Împăcarea părților, victimă-autor accident, în caz de vătămare corporală din culpă, poate fi realizată în cursul cercetării penale, urmăririi penale, precum și în fața instanței de  judecată, până la rămânerea definitivă a hotărârii penale.

În cazul decesului victimei, autorul accidentului va fi condamnat pentru savârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, iar prin împăcarea părților va beneficia de clemență din parte instanței de judecată, reținîndu-se ca circumstanță atenuantă la individualizarea pedepsei.

Prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 27/2006, Secțiile Unite, pronunțată în ședința publică din data de 18 septembrie 2006 și publicată în Monitorul Oficial nr. 190 din 20 martie 2007,  privind examinarea recursului în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la aplicarea dispozițiilor art. 11 pct. 2 lit. b) raportat la art. 10 alin. 1 lit. h) teza a II-a din Codul de procedură penală, referitoare la exprimarea acordului de voință al părților de a se împăca, în cazurile prevazute de lege, se stabilește:

”Încetarea procesului penal în cazul infracțiunilor pentru care împăcarea părților înlătură răspunderea penală poate fi dispusă de instanță numai atunci când aceasta constată nemijlocit acordul de voință al inculpatului și al persoanei vătămate de a se împăca total, necondiționat și definitiv, exprimat în ședința de judecată de aceste părți, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin înscrisuri autentice.

Obligatorie potrivit art.4142 alin. 2 din Codul de procedura penală.”

Art. 10 alin. 1 lit. h) teza a II-a din Codul de procedură penală, este unul din cazurile în care punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale este împiedicată, nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: a fost retrasă plângerea prealabilă ori părţile s-au împăcat ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea plângerii sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Art. 11 pct. 2 lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală prevede clasarea, scoaterea de sub urmărire, încetarea urmăririi penale, achitarea şi încetarea procesului penal când se constată existenţa vreunuia din cazurile prevăzute în art. 10: încetarea procesului penal în cazurile prevăzute în art. 10 lit. f)–j).

Din cuprinsul acestei Decizii mai reținem:

Împăcarea părților, pe lângă faptul că înlătură răspunderea penală, stinge și acțiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal, care constituie un accesoriu al celei penale.

Spre deosebire de retragerea plângerii prealabile, care este un act unilateral de voință, împăcarea părților constituie un act bilateral, implicând în mod necesar acordul de voință al persoanei vătămate și al inculpatului. Împăcarea are caracter personal și trebuie să fie definitivă. De aceea, ea nu poate fi echivoca, fiind necesar sa conțină în mod clar acordul de voință al persoanelor care s-au hotărât să se împace.

Prin urmare, spre deosebire de cazul plângerii prealabile, unde retragerea operează in remși produce efecte fata de toți participanții, împăcarea operează in personam, înlăturând răspunderea penală numai cu privire la inculpatul cu care persoana vătămată s-a împăcat.

Sursa:http://despagubiri-rca.ro/legislatie/victima-accident-auto-si-autor-impacarea-partilor/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

(Visited 175 times, 1 visits today)

Comments are closed.