Press "Enter" to skip to content

Acord de mediere dosar penal

M P 0

Medierea in penal

Procedura medierii faptelor penale vine in completarea formelor de exprimare a justitiei in tara noastra prin introducerea unui cadru institutionalizat prin care partile implicate activ sau pasiv in fapte de natura penala sa poata obtine o intelegere rapida si reciproc avantajoasa. Am explicat in mai multe ocazii pe acest site, cum functionaza medierea penala, ce infractiuni pot fi mediate, precum si cand este posibila medierea penala sau efectele pe care medierea penala le poate produce.

Ce avem de castigat de urma medierii penale?

Daca pentru partea vatamata medierea penala este o forma de recuperare rapida a prejudiciului dar si de pedepsire a faptuitorului “alt fel” pentru autorul faptelor de natura penala, acordul de mediere penala duce la inlaturarea raspunderii penale pentru un numar de 30 de infractiuni, dar si la diminuarea pedepsei pentru faptele mai grave.

Ce trebuie stiut despre medierea penala?

De foarte multe ori, autorii faptelor penale au parerea ca simpla angajare a unui mediator conduce automat la inlaturarea raspunderii penale. Adevarul este ca angajarea mediatorului este deabia inceputul. Dupa ce ati semnat o cerere de mediere, si semnat un contract, mediatorul se ocupa de invitarea la mediere a partii vatamate, atat prin scrisoare cu confirmare de primire cat si telefonic sau prin deplasare la domiciliul partii vatamate atunci cand este cazul. Daca partea vatamata refuza medierea, aceasta nu poate fi obligata in nici un fel sa participe la mediere iar cercetarea penala, respectiv procesul penal isi continua cursul. Si daca accepta medierea dar refuza propunerea facuta de faptuitor rezultatul este acelasi. Doar daca partea vatamata accepta medierea si agreaza si o intelegere cu faptuitorul, intelegere pe care o semneaza pentru a fi depusa la dosar, efectele medierii penale vor avea loc.

De aceea va recomandam sa alegeti cu mare grija mediatorul. Un mediator experimentat poate obtine intelegeri pe care un mediator incepator nu stie sa le realizeze.

Acord de mediere penal model

O atentie deosebita trebuie sa aveti asupra conditiilor intelegerii consemnate in acordul de mediere. Acordul de mediere penala trebuie sa contina o serie de elemente atat de forma cat si de fond. Numele partilor, numarul de dosar, fapta cu privire la care se realizeaza intelegerea, cunatumul pretentiilor, plata prejudiciului, scopul acordului de mediere, sunt numai o parte din detaliile de care un mediator cu experienta in penal trebuie sa le aiba in vedere la momentul redactarii acordului de mediere.

Daca aveti intrebari ne face placere sa va raspundem la telefon!

Pentru ca medierea este o profesie relativ noua si greu de inteles va stam la dispozitie oricand in timpul orelor de program afisate pe acest site pentru a raspunde intrebarilor dumneavostra la tel nr. 0768.511.900.

Deasemenea va recomanda sa mai cititi si alte articole de pe acest site cum ar fi:

Mediere in procese penale

ex: Efecte mediere penala

Impacare, penal, mediere.Medierea in procesul penal

Cum și când este posibilă medierea în materie penală?

Infractiuni la care se aplica medierea

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti – 0768.511.900

(Visited 932 times, 1 visits today)

Comments are closed.