Press "Enter" to skip to content

Acordul de mediere inlatura raspunderea penala

M P 0

Pentru a clarifica daca acordul de mediere inlatura raspunderea penala, in data de 17 aprilie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I Penala, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea in principiu a urmatoarelor chestiuni de drept:
daca dispozitiile art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator se interpreteaza in sensul ca medierea este o cauza sui-generis de inlaturare a raspunderii penale sau este o modalitate a impacarii ca si cauza de inlaturare a raspunderii penale reglementata de dispozitiile art. 159 din Codul penal;
daca medierea poate interveni numai pana la citirea actului de sesizare potrivit dispozitiilor art. 159 alin. 3 din Codul penal sau poate interveni in tot cursul procesului penal.
Fata de sesizarea inaintata de catre Curtea de Apel Bucuresti, ICCJ a stabilit :
in aplicarea dispozitiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, incheierea unui acord de mediere constituie o cauza sui-generis care inlatura raspunderea penala, distincta de impacare;
incheierea unui acord de mediere in conditiile Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator poate interveni in tot cursul procesului penal, pana la ramanerea definitiva a hotararii penale.
Prin urmare, incheierea unui acord de mediere poate conduce la beneficiul de inlaturare a raspunderii penale.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –

(Visited 112 times, 1 visits today)

Comments are closed.