Press "Enter" to skip to content

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei. EFECTE

M P 0

Procedura specială a acordului de recunoaştere a vinovăţiei este nouă in NCPP şi presupune o schimbare radicală a procesului penal român, fiind reglementată cu scopul reducerii duratei de judecare a cauzei, al simplificării activităţii din cadrul urmăririi penale şi al reducerii costurilor pentru părţile din proces şi pentru statul român.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă o înţelegere prin care inculpatul îşi recunoaşte vinovăţia şi acceptă aplicarea unei sancţiuni penale, iar procurorul este de acord cu aplicarea unei pedepse într-un fel, cuantum şi formă de executare acceptabile pentru inculpat.

Se poate considera că acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie între inculpat şi procurorul de caz [art. 478 alin. (1) NCPP], în condiţiile în care limitele încheierii acordului se stabilesc a priori de către procurorul ierarhic superior [art. 478 alin. (2) NCPP], iar efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei trebuie avizate, a posteriori, de către procurorul ierarhic superior [art. 478 alin. (4) NCPP

În cazul în care procurorul ierarhic superior nu avizează efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei, sau instanţa respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei [art. 485 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) NCPP], ce se întâmplă cu înscrisul în care a fost consemnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei? Va fi ataşat dosarului cauzei? Va putea fi utilizat în favoarea sau în defavoarea inculpatului?

Inculpatul, potrivit noului cod de procedura penala, poate incheia cu procurorul un acord de recunoastere a vinovatiei, totusi, aceasta recunoastere va fi supusa unui aviz din partea procurorului ierarhic superior celui cu care s-a incheiat acordul.

Initiativa acestui acord o are inculpatul in primul rand, dar si procurorul care ii poate sugera aceasta alternativa explicandu-i avantajele in cazul in care acesta si-ar recunoaste vinovatia.

In situatia in care exista mai multi inculpati acordul se incheie separat cu fiecare pentru a nu fi adusa atingere in niciun fel prezumtiei de nevinovatie.

Minorii nu pot incheia astfel de acorduri.

Pentru ca acordul de recunoastere sa fie valid, trebuie ca inculpatul sa isi recunoasca nu doar vinovatia, ci sa accepte si incadrarea juridica a faptei, felul si cunatumul pedepsei precum si forma de executare a acesteia.

Recunoasterea se poate face oricand in cursul urmarii penale si dupa punerea in miscare a actiunii penale.

Conditii:

-sa vizeze infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa amenzii (indiferent de cuantum) sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani.

-cand din probele administrate rezulta suficiente date legate de existenta faptei

-inculpatul sa fie asistat juridic

-acordul sa fie incheiat in forma scrisa

Daca se incheie acest acord, procurorul nu va mai intocmi rechizitoriul. Sesizarea instantei se va face separat pentru acei inculpati care nu au recunoascut.

Ce trebuie sa cuprinda acordul:

·        Data si locul incheierii

·        Numele, prenumele si calitatea celor intre care se incheie

·        Date cu privire la persoana inculpata

·        Descrierea faptei

·        Incadrarea juridica a faptei si pedeapsa prevazuta de lege

·        Probele si mijloacele de proba

·        Declaratia expresa de recunoastere a faptei si acceptare a incadrarii

·        Felul, cunatumul pedepsei, forma de executare si solutia de renuntare la aplicarea pedepsei ori de amanare

·        Semnaturi (procuror, inculpat, avocat)

(daca vreuna dintre aceste conditii lipseste, instanta va dispune indreptarea omisiunilor in cel mult 5 zile sesizand parchetului ce a emis)

Dupa incheierea acordului, procurorul va sesiza instanta (este vorba despre acea instanta care ar avea competenta sa solutioneze cauza in fond) si ii va trimite acordul impreuna cu dosarul de urmarire penala.

            Instanta poate admite acordul sau il poate respinge. Impotriva acestei sentinte se pote face apel in 10 zile de la comunicare.

Sursa:http://www.raspunsurijuridice.ro/tag/recunoasterea-vinovatiei/

(Visited 443 times, 1 visits today)

Comments are closed.