Press "Enter" to skip to content

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei in reglementarea Noului Cod de Procedură Penală

M P 0

Andreea Groholschi, despre o premiera din noul Cod Penal:

DNA a aplicat  pentru prima dată prevederea din Noul Cod Penal in ceea ce priveste acordul de recunoastere a vinovatiei in cazul unui viceprimar din Bacau si al presedintelui unei asociatii de agricultori,acuzati de fals intelectual si tentativa de fraudare a fondurilor europene.

In urma recunoasterii faptelor, cei doi au semnat un acord privind o pedeapsa de un an si jumatate de inchisoare cu suspendare. Decizia in ceea ce priveste acest caz urmeaza a fi validata de instanta.

Baza legala

Noul Cod de Procedură Penală 2014, Partea Specială, Titlul IV. Proceduri speciale

Art 478 reglementează posibilitatea inculpatului si procurorului, in cursul umaririi penale, de a incheia un acord ca urmare a recunoasterii vinovatiei sale de catre inculpat. Acordul poate fi initiat atat de catre procuror cat si de inculpat. Efectele acestui acord sunt supuse avizului procurorului ierarhic superior,aviz care stabileste totodata si limitele acestui acord de recunoastere a vinovatiei.

In situatia in care actiunea penală s-a pus in miscare fata de mai multi inculpati, art.478.alin(5) NCPP stabileste posibilitatea incheierii unui acord de recunoastere a vinovatiei pentru fiecare din inculpati fara a se aduce atingere prezumtiei de vinovatie pentru aceia pentru care nu s-a incheiat un astfel de acord.

In ceea ce priveste inculpatii minori, nu este prevazuta posibilitatea incheierii unui astfel de acord.

Obiectul acordului este, potrivit art 479 NCPP, recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia.

Conditiile incheierii acordului (art.480 NCPP)  prevad ca acest acord se poate incheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani,  atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului. La încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, asistenţa juridică este obligatorie.

Forma acordului de recunoastere a vinovatiei (art.481 NCPP)

Acordul trebuie sa contina data şi locul încheierii acordului, numele, prenumele şi calitatea celor între care se încheie; date privitoare la persoana inculpatului, prevăzute la art. 107 alin. (1); descrierea faptei ce formează obiectul acordului; încadrarea juridică a faptei şi pedeapsa prevăzută de lege; probele şi mijloacele de probă; declaraţia expresă a inculpatului prin care recunoaşte comiterea faptei şi acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală; felul,cuantumul precum şi forma de executare a pedepsei ,ori soluţia de renunţare la aplicara pedepsei sau de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord intre procuror şi inculpat, semnăturile procurorului, ale inculpatului şi ale avocatului.

Sursa:http://www.alinagorghiu.ro/2014/03/20/acordul-de-recunoastere-a-vinovatiei-in-reglementarea-noului-cod-de-procedura-penala/

(Visited 231 times, 1 visits today)

Comments are closed.