Press "Enter" to skip to content

Amenzi de circulatie auto

M P 0

Lasand deoparte faptele grave, soferii pot fi sanctionati contraventional de politisti, in baza legislatiei rutiere, pentru o serie intreaga de simple omiteri, cum ar fi nesemnalizarea schimbarii directiei de mers sau vorbitul la telefon. Desi pot fi considerate doar mici erori ce pot fi trecute cu vederea de autoritati, Codul rutier impune sanctiuni usturatoare in cazul unora dintre ele.

Codul rutier — denumirea sub care este cunoscuta Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 — contine unele dispozitii care la prima vedere pot fi considerate neimportante, dar care au drept scop principal prevenirea accidentelor de circulatie.

Astfel, in momentul de fata exista mai multe fapte pentru care soferii pot primi foarte usor amenzi contraventionale atunci cand conduc autoturisme pe drumurile publice fara sa tina seama de toate obligatiile pe care le au.

La fel de interesant:

Vatamare corporala grava din accident rutier-impacarea partilor

1. Uiti ca trebuie sa semnalizezi

In trafic, orice fel de schimbare a directiei de mers trebuie semnalizata. Atat pentru a nu incurca circulatia celorlalti, cat si pentru a evita accidentele. In caz contrar, autoritatile pot sa aplice doua sau trei puncte-amenda.

2. Nu pui “lamaia” pe parbriz si pe luneta

Proaspetii soferi, adica cei care au mai putin de un an vechime de la obtinerea permisului auto, sunt obligati sa tina la vedere un semn distinctiv — pe parbriz (dreapta jos) si pe luneta (stanga jos). Acesta este un disc galben care are in centru semnul exclamarii si mai este cunoscut in popor drept “lamaie”. Cei care nu-l folosesc pot primi, de asemenea, doua sau trei puncte-amenda.

3. “Fortezi” culoarea galbena a semaforului

Atunci cand la semafor se aprinde culoarea galbena, soferii sunt nevoiti sa opreasca. Singura exceptie admisa de lege in acest caz este atunci cand vehiculul este atat de aproape de semafor incat o oprire in conditii de siguranta nu mai este posibila. “Fortarea” culorii galbene poate fi sanctionata cu doua sau trei puncte-amenda.

4. Nu cureti placutele cu numarul de inmatriculare

O alta fapta ce poate fi sanctionata cu doua/trei puncte-amenda este conducerea unei masini cu placutele numarului de inmatriculare murdare. Desigur, asta in masura in care mizeria impiedica identificarea numarului de inmatriculare. Aceeasi regula se aplica si daca placutele sunt deteriorate sau acoperite cu gheata ori zapada.

5. Vorbesti la telefon cand esti la volan

La fel de interesant:

Impacare la mediator pentru lovire sau alte violente

Daca vorbesti la telefon in timp ce conduci si nu folosesti dispozitive de tip “maini libere” (“hands free”), politistii te pot sanctiona cu doua/trei puncte-amenda, dar si cu doua puncte de penalizare.

6. Ignori centura de siguranta

Centura de siguranta poate salva viata soferului intr-un accident grav, astfel ca purtarea ei nu este un simplu moft al autoritatilor. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata, de asemenea, cu doua/trei puncte-amenda si doua puncte de penalizare.

7. Asculti muzica prea tare

Folosirea instalatiei de sonorizare a masinii la un nivel de zgomot care afecteaza atat deplasarea in siguranta a soferului, cat si a celorlalti participanti la trafic este o alta fapta care permite autoritatilor sa dea amenzi (patru sau cinci puncte-amenda, mai precis). Sanctiunea este aplicabila si pentru orice fel de activitate a soferului ce ii distrage atentia de la condus.

8. N-ai trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator

Pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice, legislatia rutiera impune dotarea acestuia cu o trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu. Si toate trebuie sa fie omologate. In caz contrar, sanctiunea este tot de patru/cinci puncte-amenda.

9. Stai prea aproape de masina din fata

Pentru a evita coliziunile, soferii sunt obligati sa pastreze o distanta corespunzatoare fata de masina din fata. Nepastrarea acesteia — daca din aceasta cauza se produce un accident cu pagube materiale — este echivalenta cu patru/cinci puncte-amenda si trei puncte de penalizare.

10. Intri in intersectie, desi circulatia e blocata

La fel de interesant:

Infractiuni la care se aplica medierea

Daca circulatia este blocata in intersectie, soferii nu trebuie sa patrunda in ea, indiferent ca la semafor este aprinsa culoarea verde. Cei care intra in mod voit intr-o intersectie blocata risca sa fie sanctionati tot cu patru/cinci puncte-amenda si trei puncte de penalizare.

11. N-ai rabdare sa stai in coloana la semafor

In afara de patru/cinci puncte-amenda, depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata poate aduce soferului suspendarea permisului pentru o perioada de 30 de zile. Da, regula e valabila si pentru cei care folosesc sinele de tramvai ca sa ajunga mai in fata.

12. Nu acorzi prioritate la trecerile de pietoni

Soferii care ignora pietonii angajati in traversarea regulamentara a drumului public (prin locurile special amenajate si semnalizate) risca sa capete, de asemenea, patru/cinci puncte-amenda si o suspendare a dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

13. Uiti sa-ti schimbi permisul

Persoanele care se urca la volan desi au permisul auto expirat nu sunt nici ele scutite de sanctiuni. In acest caz, autoritatile pot sa dea intre sase si opt puncte-amenda.

14. Faci imbunatatiri nepermise de lege

O alta fapta care poate aduce intre sase si opt puncte-amenda este montarea la autovehicul a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonora sau accesorii ori modificari neomologate.

15. Intri pe un drum cu acces temporar interzis

Pe langa cele intre sase si opt puncte-amenda, nerespectarea unei interdictii temporare de circulatie pe un anumit segment de drum public poate aduce soferului si suspendarea permisului pentru o perioada de 60 de zile.

16. Arunci obiecte pe drum

Conducatorii de masini n-au voie sa arunce, sa lase sau sa abandoneze pe drumurile publice obiecte, materiale, substante sau vehicule, dupa caz. O astfel de fapta este echivalenta cu o sanctiune usturatoare cuprinsa intre noua si 20 de puncte-amenda.

17. Treci peste linia continua la schimbarea directiei de mers

Politistii sunt indreptatiti sa penalizeze si schimbarea directiei de mers la stanga, atunci cand in acest fel este incalcata linia continua ce separa sensurile de circulatie. Sanctiunea aplicabila este cuprinsa intre noua si 20 de puncte-amenda, la care se adauga sase puncte de penalizare.

La fel de interesant:

ex: Efecte mediere penala

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_41634/17-fapte-pentru-care-poti-primi-foarte-usor-amenzi-de-circulatie.html

(Visited 224 times, 1 visits today)

Comments are closed.