Press "Enter" to skip to content

Atac impotriva mediatorilor profesionisti din Romania

M P 0

I-am cunoscut si intervievat azi pe liderii Cosiliului de Mediere. Am fost curios sa aflu raspunsul la o intrebare foarte simpla: “Cine are de castigat din schimbarea legislativa care li se pregateste?”

Consiliul de Mediere, organismul national de control si reglementare in domeniul medierii, a protestat oficial in cadrul unei conferinte de presa impotriva incercarii de subordonare a medierii altor profesii, precum celor juridice. Avocatii, notarii si judecatorii conform propunerii de modificare a legii (192/2006) vor capata statut de mediator. Acest demers este din punctul de vedere al Consiliului de mediere atat o discriminare profesionala, cat si un atac impotriva libertatii cetatenilor de a utiliza metode non conflictuale in stingerea conflictelor.

 ”De castigat vor avea de castigat notarii si avocatii daca va trece amendamentul. Se incearca lipsirea de continut si aplicabilitate a prevederilor legale care incurajeaza folosirea medierii de catre cetatean”                                                                                       Zeno Daniel Sustac, Vicepresedintele Consiliului de Mediere

 

Mai jos este Comunicarea oficiala a Consiliului de Mediere:

“Joi, 20 iunie 2013, Comisia Juridica de Disciplina si Imunitati din Camera Deputatilor, Camera Decizionala, a avizat propunerea legislativa pentru modificarea O.U.G. 90/2012, care modifica si completeaza Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, printr-un amendament ce prevede ca notarii si avocatii dobandesc, fara nici o formalitate (adica fara pregatire de specialitate in managementul conflictelor, comunicare, tehnici de negociere si in teoria si practica medierii si fara a indeplini conditiile prevazute de lege), atributii specifice profesiei de mediator.

Amendamentul incalca prevederile Directivei 52/2008/CE a Parlamentului European, care arata ca poate deveni mediator orice persoana, indiferent de profesie, obligand in acest sens statele membre sa asigure o formare initiala si continua a mediatorilor, pentru a putea desfasura o mediere eficienta, impartiala si competenta fata de parti. Totodata, amendamentul creeaza o discriminare inadmisibila, atat raportat la celelalte profesii juridice, cat si la profesiile nejuridice, ceea ce conduce, in mod direct, la o grava inechitate. Dar, inainte de toate, amendamentul risca sa compromita insusi actul de mediere, aducand astfel un grav prejudiciu cetatenilor, deoarece nici avocatii si nici notarii nu au, prin formarea lor profesionala, cunostintele si abilitatile necesare conducerii profesioniste a procedurii de mediere, in absenta unei pregatiri de specialitate cerute prin actele normative in vigoare.

Consiliul de Mediere, singurul organism de reglementare si control in domeniul medierii, semnaleaza gravitatea acestui demers legislativ, care creeaza privilegii pentru doua categorii profesionale – avocatii si notarii, care au o vechime de cinci ani de la data definitivatului. Trebuie sublinat faptul ca acest demers legislativ nu a fost adus la cunostinta persoanelor interesate si nici Consiliului de Mediere, care nu a avut posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere. Camera Deputatilor nu si-a respectat obligatia Constitutionala de a informa cetatenii despre aceasta modificare legislativa.

Mentionam ca Ministerul Justitiei s-a opus adoptarii acestei modificari legislative in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si faptul ca punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii este fara echivoc in sustinerea ideii ca profesia de mediator este o profesie nonjuridica.

Adoptarea unor astfel de prevederi legislative ar conduce in plan international la reactii negative in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, cu atat mai mult cu cat, in urma cu doi ani, Romania era monitorizata in implementarea medierii, pentru a se asigura cresterea calitatii actului de justitie, ca urmare a degrevarii sistemului judiciar de cauzele solutionate prin mediere.”

 

Informatii suplimentare pe: www.cmediere.ro

– See more at: http://www.evotv.ro/atac-impotriva-mediatorilor-profesionisti-din-romania#sthash.QrQumKFW.dpuf

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 40 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns