Press "Enter" to skip to content

Avantajele medierii

M P 0

Justitia romana sufera de problema lipsei de jurisprudenta unitara. Datorita legislatiei deficitare dar si a unei exacerbari a rolului judecatorului in interpretarea legii, nu putine sunt situatiile in care actiuni similare sunt solutionate in mod diferit de judecatori. Oricum, prin intermediul medierii niciuna dintre parti nu este stigmatizata ca perdant.

Medierea se fundamenteaza pe principiul win-win, principiu in conformitate cu care fiecare dintre parti are ceva de castigat si nu exista invinsi. Un punct forte al medierii fata de rezolvarea diferendului prin metoda clasica de solutionare a litigiilor este si celeritatea procedurii.

Legea prevede o anumita taxa de timbru pentru a introduce o actiune in justitie. La aceasta se adauga taxele pentru copierea actelor din dosar, taxele pentru promovarea cailor de atac, onorariile destinate avocatilor pentru fiecare cale promovata.

In situatia in care judecatorii comit erori, procesul trebuie rejudecat de o instanta superioara. Intr-o atare situatie este dificil de estimat cat de mari vor fi cheltuielile totale ale unui justitiabil.

Fata de aceste aspecte este preferabila apelarea la mediator care ar presupune cheltuieli financiare reduse dar, mai ales, reducerea timpului de solutionare a diferendelor si obtinerea unui rezultat multumitor pentru toate partile implicate.

Un alt avantaj al medierii este acela ca intreaga procedura se desfasoara cu respectarea principiului confidentialitatii.

Astfel, daca medierea a avut succes si conflictul a fost solutionat, se incheie un Acord de mediere care consfinteste vointa partilor, iar instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare de expedient. Conform acestor din urma dispozitii, partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea hotarare care sa consfinteasca invoiala lor.

Calea medierii duce la posibilitatea identificarii unei solutii care sa satisfaca interesele tuturor partilor si prezinta numeroase avantaje:

Partile pot ajunge la solutii care sa raspunda nevoilor acestora, avand deplina putere de decizie asupra finalitatii demersului intreprins in cadrul medierii;

 

Partile pot negocia obtinerea unei solutii convenabile pentru toti cei implicati in conflict;

 

Se evita cheltuielile de judecata, taxele de timbru, onorariile expertilor;

 

Se economiseste timp si se evita stresul generat de un litigiu derulat in fata instantei de judecata;

 

Se evita expunerea publica a problemelor cu care partile se confronta;

(Visited 23 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns