Press "Enter" to skip to content

Avocatii se plang ca noul Cod de procedura civila incetineste si mai mult procesele in justitie

M P 0
mediator-mediere-300x126Efect contrar: Avocatii se plang ca noul Cod de procedura civila incetineste si mai mult procesele in justitie
“Daca la inceput se credea ca noul Cod de procedura civila va contribui la accelerarea proceselor in justitie, lucrurile nu stau asa. Din contra, as putea spune, este exact pe dos. Procedurile initiale se deruleaza mult mai greu, iar termenele de judecata se obtin foarte greu”. Aceasta este parerea avocatului maramuresean Carmen Chiuzbaian, membru al Baroului Maramures, despre efectele aplicarii noului Cod de procedura civila, opinie impartasita si de alti colegi de breasla.

Avocatul Carmen Chiuzbaian si-a manifestat aceasta opinie dupa ce nu a primit termene de judecata in mai multe actiuni inregistrate la instanta in urma cu o luna si chiar mai mult. “Spun acest lucru pentru ca introduci o actiune, depui actele necesale, le faci in exemplarele necesare si le depui pe toate. Trec 25 de zile pana cand judecatorul rasfoieste dosarul si, daca i se pare ceva in neregula, iti trimite o adresa. Am chiar acum o speta. Este vorba despre o actiune inregistrata in 12 iunie si acuma imi trimite adresa ca sa imi motivez primul capat de cerere unde am solicitat sa constate ca al meu client este unic mostenitor. Ce sa mai motivez, cand la dosar am depus acte justificative – certificate de nastere si deces ale parintilor, certificate de nastere si casatorie ale clientului, documente din care rezulta ca el este unicul mosternitor? Ce as mai putea sa motivez mai mult decat faptul ca am spus ca X si Y sunt parintii decedati ai clientului meu si ca el este unicul mostenitor al acestora? La ce mai necesita alta motivare?”, declara avocatul Carmen Chiuzbaian.

Avocatului maramuresean crede ca documentatiile nu sunt indeajuns studiate, sens in care spune ca i s-a mai intamplat asa ceva. “Acum, dupa ce trimit eu adresa prin care raspund, sa zicem, tuturor cerintelor dispuse de judecator prin rezolutine, mai trebuie sa treaca 10 zile pentru ca sa raspunda paratii si sa depuna intampinare. Abia dupa aceea se va fixa termen de judecata. Deci eu o sa ajung in august si nu voi sti inca termenul de judecata intr-o actiune inregistrata in prima jumatate a lunii iunie”, puncteaza Carmen Chiuzbaian.

In acest context, avocatul maramuresean subliniaza ca se prelungeste foarte mult asteptarea pana se primeste primul termen de judecata. Carmen Chiuzbaian  recunoaste insa, faca echivoc, ca unele cerinte ale noului Cod de procedura civila in privinta demararii proceselor sunt binevenite si chiar logice. Insa, comparativ cu vechiul Cod de procedura civila, lucrurile se desfasoara cu o viteza extrem de redusa in conditiile noii legislatii.

“Cu vechiul Cod, procedura era mult mai rapida din punctul meu de vedere. Inregistram actiunea, depuneam la fel toate documentele in exemplarele cerute prin legislatie, plus inscrisurile cu care incerci sa iti motivezi actiunea. Si in decurs de 3-4 zile maxim aveai un numar de dosar si un termen de judecata. La primul termen de judecata puteai sa iti completezi dosarul si sa faci probatiunea, daca toate erau  in regula”, puncteaza avocatul Carmen Chiuzbaian.

In sustinerea opiniilor sale, avocatul maramuresean  mai da un exemplu elocvent. Este vorba tot despre tot un caz personal, o actiune in rezolutiune, datata 28 mai a.c. Din momentul rsepectiv, nici avocatul si nici reclamanta nu au primit  vreo adresa prin care sa li se comunice dca li s-a fixat un termen ori mai trebuie sa depuna inscrisuri.

“Stiu doar numarul de dosar, atat. Si atunci, normal, ma intreb: Unde este accelerarea justitiei in baza noului Cod de procedura civila?”, conchide Carmen Chiuzbaian.

Citeste mai mult: http://www.avocatura.com/efect-contrar-avocatii-se-plang-ca-noul-cod-de-procedura-civila-incetineste-foar-s7916.html#ixzz2YClW2p6K

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 59 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns