Press "Enter" to skip to content

Avocatii simt ca mediatorii le fura iubirea vietii lor

M P 0
Consiliul-de-Mediere“Avocatii simt ca mediatorii le fura iubirea vietii lor” – avocat Mugur Bogdan Mitroi, presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania
Presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, avocatul Mugur Bogdan Mitroi, a declarat intr-o intalnire cu mediatorii din zona de sud a Transilvaniei, ca mediatorii, “care sunt in prezent precum copiii prescolari”, incearca sa fure avocatilor “iubirea vietii lor”, precum in Romeo si Julieta.

Prezent recent la Sibiu cu ocazia unei intalniri cu mediatorii din zona de sud a Transilvaniei, avocatul Mugur Bogdan Mitroi a declarat ca nemultumurile aparute in ultimii aparute intre avocati si mediatori reprezinta, de fapt, un pseudo-conflict.

”Din perspectiva mea, pentru ca inainte de a fi mediator sunt avocat de meserie, conflictul dintre mediatori si avocati este un pseudo-conflict. Este un fals conflict pentru ca istoria pleaca din 2003 de la Craiova. Acolo au venit primii formatori americani si acolo am avut primele astfel de conflicte. Toata aceasta tensiune este generata de lipsa acuta de informare. De fiecare data, si se intampla peste tot in tara, avem aceeasi problema. Cand mediatorii termina acest curs au un orgoliu exacerbat, mediatorul devine eficient in a evapora si stinge disputele altora, iar acolo unde intra in disputa cu potentialii clienti isi pierde ratiunea. Avocatii sunt altfel. Pentru ei fiecare intalnire cu un potential client reprezinta un examen. In vreme ce mediatorii sunt precum copiii prescolari, cata experienta pot avea ei? Maxim zece ani in domeniu?”, a declarat Mugur Bogdan Mitroi.

A fura iubirea altuia

Cand vine vorba despre colaborarea dintre avocati si mediatori, Mitroi vede lucrurile usor plastic, chiar metaforic. ”Realitatea este ca niciodata mediatorul nu s-a dus de pe pozitii complementare la un avocat. Daca ne-am duce ca mediatori la avocati si le-am spune ca dorim sa colaboram, poate ca lucrurile ar functiona mult mai eficient. Dar te duci tu, mediator, si ii spui unui avocat: da-mi mie cazurile tale ca eu ti le pot rezolva mult mai bine! Ei bine, aici apare necazul! Apare din dragoste si iubire pentru meserie. Un judecator sau un magistrat invata foarte mult si face sacrificii enorme in viata pentru meseria lui. De ce? Pentru ca iubeste ceea ce face! La fel si avocatul, iubeste ceea ce face si face aceasta meserie din pasiune pentru ca altfel nu ar da randament, nu ar putea ramane pe piata.Si apoi sa vin eu, mediatorul, si dupa un curs de reincadrare ies nou-nascut pe piata si sa ma duc la avocat sa-i zic:  eu de astazi vreau sa-ti iau dragostea! Pentru ca pot sa o apar si sa o rezolv mult mai bine! Dumneavoastra cum ati reactiona?! De aici vine aceasta reticenta. Sau putem gasi un alt obiect de care sa ne indragostim… In momentul in care vom reusi sa clonam aceasta dragoste, poate vom reusi sa colaboram”, a mai spus avocatul Mugur Mitroi.

Se vor separa apele

Presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania si-a incheiat pledoaria referitoare la relatia tensionata meditor-avocat mentionand ca numai cand bunul simt va reveni la ordinea zilei acest conflict va fi uitat. ”Ordinea pe care noi incercam s-o instauram acum este de mult uitata: ordinea bunului simt. Avem un cod de procedura civila proaspat, care prevede ca oricine poate sa devina arbitru. Nici nu trebuie sa ai cunostiinte juridice. Toti mediatorii au aceasta sansa, sa intre in procedura mixta. Mediatorul, cand va fi arbitru, va fi pe picior de egalitate cu avocatul. Toti avocatii stiu diferenta dintre mediator si arbitru si toti se vor linisti. Evident ca nu se vor face toti mediatorii arbitrii, insa se vor separa apele”, a mai spus Mugur Bogdan Mitroi.

”Medierea are viitor in lume, nu doar in Romania. O sa fie o explozie a acesteia. Exista toate elementele coercitive ale societatii pentru a se intampla asta”, mai spune Mugur Bogdan Mitroi, presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania

Cine este Mugur Bogdan Mitroi?

Avocat si mediator, Mugur Bogdan Mitroi este formator de formatori, membru fondator al Centrului de Mediere Craiova, iar in 2005 s-a numarat printre fondatorii Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, singura federatie nationala specializata in A.D.R..

Este autorul a numeroase articole si a doua manuale de metode A.D.R., “Ghidul Mediatorului Profesionist, ghid de bune practici pentru mediatori, metode si stiluri de mediere, procedura medierii” (Craiova, 2010) si “Mediere si Conflict – Analiza Conflictului, Suma de Dispute” (Bucuresti, 2010), aparitie editoriala care trateaza conflictul, analizeaza dinamica si metodele de adminstrare a acestuia din perspectiva mediatorului profesionist.

Sursa: http://www.avocatura.com/-avocatii-simt-ca-mediatorii-le-fura-iubirea-vietii-lor-avocat-mugur-bogdan-mitr-s8219.html#ixzz2bUJ26V3S

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator  Petru Mustateanu – Bucuresti  2013

(Visited 53 times, 1 visits today)

Comments are closed.