Press "Enter" to skip to content

Cazuri in care informarea despre mediere este obligatorie

M P 0

mediator-mediere-300x126Incepand cu 1 august 2013, o parte din actiunile civile si penale vor fi respinse de catre instantele de judecata, daca partile nu vor trece, inainte de inceperea procesului, printr-o sedinta obligatorie de informare asupra avantajelor medierii.

Acestea sunt gratuite si obligatorii in dosarele din urmatoarele domenii:

? in domeniul protectiei consumatorilor;

? in materia dreptului familiei (neintelegerile care tin de continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor sau orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti);

? in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;

? in domeniul raspunderii profesionale (de exemplu in caz de malpraxis);

? in conflictele de munca;

? in litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia celor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la Registrul Comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedurile prevazute la art. 999-1018 din Codul de procedura civila;

? in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, cu conditia ca victima sa isi exprime consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul.

Despagubiri mediate, in caz de viol

Printre infractiunile care pot ajunge la mediere se numara lovirea, amenintarea, dar si violul. Mediatorul Valentin Manea ne-a explicat ca medierea in asemenea cazuri se face pentru latura civila a cazului, neinlaturand raspunderea penala a inculpatilor. „Spre exemplu, in cazul unui viol, partea vatamata si agresorul se pot intelege la mediere in privinta daunelor si sa degreveze judecatorii de aceasta raspundere.

In schimb, fapta penala de viol va fi judecata si pedepsita”, ne-a declarat Manea. „Dupa sedinta de informare, daca se merge mai departe cu medierea, costurile sunt absolut rezonabile, sub 1000 de lei”, ne-a spus si mediatorul Adrian Ababei, din Iasi.

Sursa:http://www.infolegal.ro/cazuri-in-care-informarea-cu-privire-la-avantajele-medierii-este-obligatorie/2013/08/02/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact  .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 45 times, 1 visits today)

Comments are closed.