Press "Enter" to skip to content

Ce fac mediatorii

M P 0

Congresul Avocaților a dezbătut teme de interes pentru profesia de mediator cu privire la cadrul juridic al medierii. Mă bucură acest demers, înseamnă că după 10 ani de la introducerea medierii în România, avocații au reușit să-i descopere beneficiile. Mă nemulțumește faptul că, deși s-a vorbit despre o profesie diferită de cea de avocat, autoritatea națională în domeniu, Consiliul de Mediere nu a fost invitată să participe la lucrări.

Avocații au înțeles totuși, de acum 10 ani că nu au abilități și competențe pentru a profesa ca și mediatori. De aceea, încă din 2003, au solicitat și acceptat să fie formați mediatori din rândul avocaților, cu sprijinul Ambasadei SUA, Ministerului Justiției și Centrului de Mediere Craiova.

Nu voi ignora realitățile lumii avocaturii și ingerința acesteia în profesia de mediator. Deși sunt și avocat, misiunea mea este aceea de a proteja interesele profesiei de mediator, sunt mandatat să fac asta și sunt obligat moral. Și cred prea mult în această profesie pentru a asista pasiv la orice tip de acțiune ostilă în acest sens.

Nu accept un discurs public potrivnic medierii din partea celor care deși se cred, nu sunt mediatori, nu au abilități și competențe în domeniu dar care văd potențialul medierii în România pe termen lung și mediu. Nu accept lansarea unor teze nesusținute decât de dorința de a contracara dezvoltarea unei alte profesii.

Cred că profesia de avocat, profesie dragă mie, se confruntă cu multiple provocări și dificultăți iar eforturile avocaților trebuie să se axeze pe dezvoltarea profesiei și nu pe acapararea unei sau unor alte profesii. Nu este colegial și nu este benefică o astfel de abordare, în primul rând clienților comuni.

Să nu neglijăm nici faptul că, un număr mare de avocați sunt deja formați ca și mediatori, unii autorizați alții încă nu. Estimez că aproximativ 3.000 de avocați au fost formați deja ca și mediatori iar aceștia vor juca un rol important în lumea avocaturii pe termen lung.

Nu voi genera un conflict pe această temă, dar sub nicio formă nu voi evita să abordez subiecte delicate pentru mediere și mediatori. Mesajul meu este clar: nu sunt benefice aceste acțiuni iar eforturile mele și ale colegilor din Consiliu se vor axa pe contracararea oricărei inițiative care cauzează deservicii profesiei de mediator!

Participarea avocatului la activitățile de mediere, este binevenită dar poate avea loc în doar două calități: cea de avocat sau cea de parte, nicidecum cea de mediator.

Reiterez ideea colaborării dintre cele două profesii, benefică tuturor. Și cred în continuare în ideea dialogului constructiv între cele două profesii!

Zeno Șuștac,
mediator (cu drept de liberă practică, conform legii și nu “de drept”) http://www.sustac.ro/index.php/comunicare/opinii/147-activitatea-de-mediere-si-profesia-de-mediator

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 61 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns