Press "Enter" to skip to content

Ce se intampla daca o parte refuza sa participe la mediere?

M P 0

Toti cei care se afla intr-un conflict cu o persoana fizica sau juridica au posibilitatea, inainte de a se adresa instantei de judecata, de a incerca mai intai solutionarea amiabila a conflictului. Acest lucru se poate realiza doar daca apeleaza la un mediator si incheie o intelegere sau un acord de mediere. Procedura poate fi realizata chiar si in cursul procesului, caz in care instanta de judecata va amana cauza, pentru a da partilor posibilitatea de a incerca rezolvarea disputei pe cale diplomatica. Aflati astazi dintr-un ghid util tot ce trebuie sa stiti despre mediere: ce este, cine poate apela la mediator, ce se intampla daca partile nu se prezinta la mediere, precum si care sunt costurile unei astfel de sedinte.

Potrivit legii medierii, partile aflate in conflict se pot prezenta impreuna la mediator. In cazul in care se prezinta numai una dintre parti, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte parti invitatia scrisa, in vederea informarii si acceptarii medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitatia se transmite prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului.

Daca partile convocate nu se pot prezenta, mediatorul poate stabili, la cerere, o noua data in vederea informarii si acceptarii medierii.

Intrucat medierea este o alegere voluntara a partilor, este evident faptul ca, daca au ales medierea, partile inteleg si insista chiar sa fie prezente personal, sa participe efectiv la gasirea unei solutii convenabile tuturor partilor.

Prin urmare, in cazul acceptarii medierii, partile in disputa si mediatorul vor semna contractul de mediere.  

Contractul de mediere este un contract, respectiv un inscris incheiat intre parti si mediator, prin care se mentioneaza expres obligatiile mediatorului si ale partilor:

  • identitatea partilor aflate in conflict
  • obiectul conflictului
  • obligatia tuturor partilor de a pastra confidentialitatea asupra informatiilor vehiculate in timpul medierii
  • obligatia partilor de a achita un onorariu mediatorului si modalitatile de plata
  • stabilirea limbii in care se va desfasura sedinta de mediere
  • precizarea numarului de exemplare in care va fi redactat acordul, in cazul in care acesta va fi in forma scrisa
  • obligatia partilor de a semna procesul verbal de incheiere a medierii, indiferent daca s-a ajuns sau nu la o intelegere.

In cazul in care contractul de mediere nu cuprinde clauzele specificate mai sus, el poate fi declarat nulAcest document se incheie inainte ca sedinta de mediere sa aiba loc.

In schimb, daca una dintre parti refuza, in scris, in mod explicit, medierea sau nu se prezinta de doua ori la rand la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, medierea se considera neacceptata.

In acest caz se disting doua situatii.

Daca sunt mai multe parti implicate si una dintre ele, desi a acceptat in principiu participarea, nu se prezinta la sedinta de mediere, refuzand implicit sa se implice in cautarea unei solutionari amiabile a conflictului existent, celelalte parti pot cauta solutii partiale daca este posibil, pot lamuri intre ele aspectele neclare sau care necesita justificari.

Daca este vorba doar despre doua parti, iar una dintre ele refuza medierea, atunci procedura nu poate avea loc, deci partea interesata  urmeaza sa se adreseze eventual instantei de judecata.

Trasatura de baza a medierii este aceea ca, pentru a se ajunge la un acord, la o solutie favorabila tuturor partilor implicate, este necesar ca partile sa doreasca cu sinceritate acest lucru.

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_36138/p_2/Esti-in-litigiu-cu-o-persoana-fizica-sau-juridica-Cum-poti-rezolva-situatia-fara-sa-ajungi-in-instanta.html#axzz2vgJa873z

Daca vreti sa aflati cum puteti beneficia de avantajele medierii , va rog sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site !

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

(Visited 550 times, 1 visits today)

Comments are closed.