Press "Enter" to skip to content

Cine se poate prezenta la mediator ?

M P 0

Toti cei care se afla intr-un conflict cu o persoana fizica sau juridica au posibilitatea, inainte de a se adresa instantei de judecata, de a incerca mai intai solutionarea amiabila a conflictului. Acest lucru se poate realiza doar daca apeleaza la un mediator si incheie o intelegere sau un acord de mediere. Procedura poate fi realizata chiar si in cursul procesului, caz in care instanta de judecata va amana cauza, pentru a da partilor posibilitatea de a incerca rezolvarea disputei pe cale diplomatica. Aflati astazi dintr-un ghid util tot ce trebuie sa stiti despre mediere: ce este, cine poate apela la mediator, ce se intampla daca partile nu se prezinta la mediere, precum si care sunt costurile unei astfel de sedinte.

Conform Legii medierii, medierea poate avea loc intre doua sau mai multe parti, care au dreptul de a-si alege in mod liber mediatorul.

Practic, orice persoana care are o situatie conflictuala cu o persoana fizica sau juridica si ar fi in masura sa se adreseze instantei de judecata are posibilitatea sa caute mai intai solutionarea pe cale amiabila a conflictului, apeland la mediator.

Asa cum problemele deduse judecatii sunt dintre cele mai diverse, la fel sunt si cele ce pot fi solutionate prin mediere. Este vorba despre cauze civile, penale, privind raporturi comerciale, privind relatii de familie, malpraxis etc.

Orice conflict isi poate gasi o solutie pe cale amiabila, cu sprijinul unui mediator autorizat.

Pe de alta parte, sunt si situatii care nu pot constitui obiect al medierii. Mai precis este vorba despre drepturile personale nepatrimoniale:

  • Drepturile legate de identificarea persoanei – dreptul la nume si domiciliu;
  • Drepturile legate de existenta si integritatea persoanei – dreptul la viata, la onoare etc.
  • Actiuni precum: stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei, recunoasterea de paternitate, actiunea in desfacerea adoptiei si altele asemanatoare;
  • Actiunile care vizeaza anularea, modificarea sau completarea actelor de stare civila, actiunile in materia cartii funciare, uzucapiunea.

Daca in anumite cazuri este necesara o hotarare judecatoreasca, daca partile implicate parcurg procedura medierii, desfasurarea procesului poate fi mult usurata si clar restransa ca timp, atitudinea partilor fiind total diferita in cazul in care au avut ocazia sa isi exprime nevoile, sa lamureasca anumite aspecte ce creau tensiuni.

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_36138/p_1/Esti-in-litigiu-cu-o-persoana-fizica-sau-juridica-Cum-poti-rezolva-situatia-fara-sa-ajungi-in-instanta.html#axzz2vgJa873z

Daca vreti sa aflati cum puteti beneficia de avantajele medierii , va rog sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site !

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

 

(Visited 40 times, 1 visits today)

Comments are closed.