Press "Enter" to skip to content

Codul de procedura civila intra in vigoare la 1 februarie 2013

M P 0

Guvernul amana data intrarii in vigoare a Noului cod de procedura civila pentru 1 februarie 2013. Executivul a luat aceasta decizie pentru ca in bugetul pe 2012 nu sunt prevazute suficiente fonduri pentru implementare noului sistem la nivelul instantelor din Romania. Prevederile sunt incluse intr-o ordonanta de urgenta publicata astazi in Monitorul Oficial.

OUG nr. 44/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 606 din 23 august 2012 si prevede urmatoarele:

(1) Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 15 iulie 2010, intra in vigoare la 1 februarie 2013.” 

Executivul este de parere ca neaplicarea acestei masuri „ar putea genera blocaje la nivelul instantelor, cu consecinte grave de ordin procedural in activitatea de judecata, care ar putea conduce la afectarea dreptului de acces la justitie și a dreptului la un proces echitabil, in termen rezonabil”, se arata in expunerea de motive a ordonantei de urgenta.

,In bugetul pe 2012 adoptat anul trecut nu au fost trecuti banii, nici pentru judecatori, nici pentru grefieri, nici pentru instante, si ii trecem noi acum pe masura ce ii avem. Trebuie facute concursuri pentru judecatori, pentru grefieri. Practic anul trecut, foarte clar cand s-a construit bugetul s-a construit pe ideea ca nu se aplica codul de procedura civila. Iar noi am reusit sa recuperam o parte din intarzieri, insa discutand cu membrii CSM e foarte clar ca nu reusim pana sambata viitoare ( la 1 septembrie n.r.). si atunci vom adopta o amanare a datei de intrare pentru 1 februarie (2013 n.r.)”, a explicat Victor Ponta, la iesirea din sedinta CSM.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns