Press "Enter" to skip to content

Comisia de împăciuire

M P 0

M-am bucurat mult când am auzit că se (re)înfiinţează comisia de mediere, organism intermediar capabil, prin talentul mediatorului, să stingă un conflict între două părţi, înainte ca ele să ajungă în oarba justiţie. Şi m-am bucurat fiindcă de această comisie (numită altădată „comisie de împăciuire) se leagă unele din cele mai instructiv-educative amintiri din copilăria mea.

Bref, pe la 6-7 ani locuiam împreună cu părinţii în două camere din incinta clădirii Sfatului Popular al comunei natale. Întâmplător, micul meu dormitor avea uşă, nu foarte bine izolată fonic, care dădea în biroul preşedintelui Sfatului, unde, din două în două săptămâni, duminica, se ţinea comisia de împăciuire. Mediator-şef era chiar preşedintele Sfatului, Tanasie pe numele lui, un om uriaş, bonom, care consuma numai la micul dejun 0,5 kg de slănină, peste care arunca 7-8 ouă, mic-dejun precedat, evident, de 5-6 păhăruţe de horincă. Împăciuirea se ţinea, cum am spus, duminica, strategic pusă adică, taman în timpul slujbei de la biserică – asta ca să simtă împricinaţii cât sunt de păcătoşi. Mai toate pricinile aveau un substrat erotico-alcoolic adulterin şi se desfăşurau cam în felul următor: „No, şi-apoi cum o fo’?” – întreba bonomul Tanasie. „Apăi, tov’ preşedinte, sâmbăta trecută am prins-o pă femeie în mălai (în porumb, n.m.) cu injineru’ agronom” – zicea, ofuscat, soţul. „Nu-i adevărat! – sărea femeia. I s-o părut, că tăt timpu’ umblă mangă!” „Ba nu mi s-o părut! – striga soţul. Să… amândoi, să mă iertaţi, tov’ preşedinte, ca câinii! I-am văzut cum vă văd pă dumneavoastră!” „Nu-i bine – zicea, înţelept, mediatorul. Aveţi copii, o casă împreună…” – şi-n timp ce-şi ţinea discursul conciliant, scotea din birou trei pahare goale, apoi o sticlă de horincă. „Voi n-aţi adus nimic?” Bineînţeles că împricinaţii aduseseră. Şi se lăsa cu o paranghelie grozavă, terminată mult după ce ieşise lumea de la biserică.

http://www.ziuanews.ro/editorial/comisia-de-impaciuire-89638

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 66 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns