Press "Enter" to skip to content

Cum îi găsim pe mediatorii care ne scapă de procese ?

M P 0

Poliţistul la care vom depune începând de astăzi o plângere penală este cel care ne va da şi lista cu cele mai apropiate cabinete de mediatori la care suntem obligaţi să apelăm înainte de un proces .

De astăzi, nimeni nu va mai putea ajunge în faţa judecătorilor până nu face o vizită obligatorie, de informare, la mediator. Odată cu intrarea în vigoare a „Legii Medierii“, atât instanţele, cât şi poliţiştii şi procurorii vor fi obligaţi să pună la dispoziţia părţilor aflate în conflict tabloul complet al mediatorilor autorizaţi.
„Procedura este simplă. De exemplu, dacă o persoană se prezintă la Secţia de Poliţie pentru a depune o plângere penală, omul legii este obligat să o înregistreze, iar apoi are obligaţia să informeze reclamantul cu privire la faptul că trebuie să participe la şedinţa de informare care se va desfăşura în prezenţa unui mediator. Tot atunci îi dă şi lista cu mediatorii autorizaţi. În cazul  în care se va încheia un contract de mediere, urmărirea penală este suspendată maximum trei luni“, au declarat specialişti din cadrul Consiliului de Mediere.
Medierea poate avea loc şi dacă părţile s-au adresat deja instanţei. În acest caz, procesul aflat pe rolul instanţei se suspendă la cererea părţilor până la finalizarea medierii, dar nu mai mult de 3 luni, în cauzele penale.
„Peste tot pe unde intră justiţiabilul – instanţe sau secţii de Poliţie – trebuie să existe afişat tabloul cu toţi mediatorii autorizaţi. Este dreptul persoanelor implicate să aleagă, de comun acord, din tabelul respectiv mediatorul care va încerca să le prezinte avantajele unei posibile împăcări“, spun oficiali ai Asociaţiei Mediatorilor.
În caz de malpraxis, se poate apela la un medic-mediator
Şi dacă nu vor să meargă pe calea unei posibile împăcări, justiţiabilii vor fi nevoiţi să aleagă un mediator cu care vor parcuge cel puţin o şedinţă (gratuită) de informare.
„Pot apela la un cabinet de mediere aflat în apropierea locuinţei lor, sau în funcţie de domeniul de specializare al mediatorilor. De exemplu, dacă o persoană vrea să ajungă în instanţă pentru un proces de malpraxis, va putea să selecteze din tabloul mediatorilor autorizaţi un medic care  a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor“, au explicat şi specialişti din cadrul Consiliului de Mediere.
Medierea nu aduce câştiguri considerabile
Pe de altă parte, mulţi dintre cei care au ales să facă această profesie susţin că momentan intrarea în vigoare a „Legii Medierii“  nu le oferă câştiguri considerabile.
„Deocamdată, nu câştigăm nimic, pentru că şedinţa de informare este una gratuită. Ba mai mult, mai trebuie să şi plătim din buzunarul nostru niscaiva bani. Mai exact, trebuie să le eliberăm oamenilor un document, cel cu care merg la instanţă după informare, care presupune nişte costuri. Plus că trebuie să închiriem un sediu unde să se desfăşoare aceste şedinţe, pentru care plătim chirie“, susţine un mediator autorizat.  ;
„Pot apela la un cabinet de mediere aflat în apropierea locuinţei lor, sau în funcţie de domeniul de specializare al mediatorilor”, a explicat un specialist al Consiliului de Mediere.
(Visited 32 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns