Press "Enter" to skip to content

Cum poate ajuta medierea în conflictele de natură penală

M P 0

Persoanele tinere se pot afla într-o multitudine de situaţii de viaţă dificile şi acestea ne obligă să luăm în discuţie efectul pe care îl au consecinţele lor, în timp. Astăzi mă refer la dosarele penale, instrumentate în urma săvârşirii unor infracţiuni, dar care pot fi încadrate în categorii juridice diferite. Gravitatea faptei se reflectă în hotărârea instanţei privind pedeapsa.

O evaluare a situaţiei generatoare de conflict are întotdeauna şanse să pară mai clară, mai logică, pentru cei implicaţi, atunci când este discutată la mediator, care are reflexele de percepţie exersate spre a lămuri desfăşurarea faptelor, fără a fi atras de o parte sau de alta. La şedinţele de mediere, în special în cauze penale, sunt invitaţi şi avocaţii părţilor, pentru a găsi împreună calea spre un Acord de mediere, care poate simplifica situaţia juridică a persoanelor aflate în conflict.

La întrebarea formulată: ”Cum poate ajuta medierea în conflictele de natură penală?!”, răspunde colega mea, mediator Iolanda Murgu. Ea relatează un caz real, al cărui parcurs este foarte interesant de urmărit:

Un tânăr de 22 de ani este acostat de alţi doi, într-o discotecă  şi aceştia îi fură telefonul mobil. Dimineaţă, tânărul se duce la poliţie şi face plângere împotriva acestora pentru furt.

Cei doi tineri sunt găsiţi şi anchetaţi de Poliţie, care, luând în considerare declaraţiile unui martor, îi arestează pentru tâlhărie.

Toată întâmplarea s-a terminat într-un fel pe care nu şi-l dorea niciunul dintre tineri, nici măcar cel care reclamase situaţia. Acesta din urmă îşi recuperează telefonul, vrea să se împace cu ei şi apelează la mediere pentru a-i putea ajuta pe cei doi care au ajuns în arest pentru tâlhărie, deşi el susţinuse doar că aceştia i-au furat telefonul.

Cum anume îi ajută un acord de mediere pe cei doi?!

Acordul de mediereîn penal împiedică începerea sau continuarea procesului penal, în cazul infracţiunilor pentru care este necesară plângerea prealabilă (25 de infracţiuni) sau împăcarea părţilor (5 infracţiuni ). Aceste cinci infracţiuni sunt: violenţa în familie, furtul, însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, înşelăciunea, înşelăciunea privind asigurările. (Noul Cod de Procedură Penală 2014, Partea Specială, Titlul I. Urmărirea Penală, Capitolul II. Sesizarea organelor de urmărire penală, Secţiunea a 2-a. Plângerea prealabilă, art.295-298.)

În situaţia descrisă mai sus, când fapta nu se regăseşte printre infracţiunile la care împăcarea părţilor înlătură caracterul penal al faptei şi cauza este trimisă în judecată, Instanţa poate reţineacordul de mediere, cu înţelegerea părţilor ca circumstanţă atenuantă, având ca efect reducerea pedepsei „eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii”(art.75 alin.2 Cod penal).

Acordul de mediere consacră înţelegerea părţilor. Clauzele acordului de mediere trebuie să privească drepturi asupra cărora părţile pot dispune şi repara prejudiciul cauzat.

Încadrarea juridică nu-l condiţionează pe mediator, el poate accepta să facă o mediere, indiferent de infracţiunea pentru care se face plângere sau pentru care s-au demarat procedurile penale, pentru că încadrarea juridică definitivă o face numai Instanţa la finalul procesului.

Mediatorul poate informa părţile despre efectele unui acord de mediere, de stopare a procedurilor sau după caz, la opţiunea magistratului de reducere a pedepsei, renunţarea la proceduri şi altele.

Medierea poate interveni şi în latura civilă a unui caz penal, dar mă voi referi la acest aspect, într-un alt caz, pe care o să-l relatez în alt articol.

Atunci când stăm de vorbă cu tinerii aflaţi în situaţii ca cea relatată anterior, mă gândesc dacă cineva le-a atras atenţia, de-a lungul anilor de şcoală, care sunt consecinţele unor infracţiuni, urmate de pedepse în care vor fi privaţi de libertate, nu vor fi alături de familiile lor şi nu vor avea bucuriile simple, cum ar fi să te perfecţionezi într-o meserie, să te bucuri de prezenţa copiilor veseli şi jucăuşi în jurul tău…

De anul acesta se va introduce Educaţia Juridică în şcoli, predată de jurişti, care să explice conţinutul legilor şi de ce suntem responsabili pentru faptele noastre

Într-un timp în care valorile morale sunt puse la îndoială şi se pare că pierd tot mai mult teren în faţa pragmatismului de tip: ”da’ mie ce-mi iese din asta?!”, adolescenţii care provin din mediul infracţional sau din familii modeste, în care părinţii se confruntă cu lipsuri materiale şi nu-şi găsesc timpul necesar unei educaţii de calitate, îşi formulează ”principiul” că legea este făcută tocmai pentru a fi încălcată şi cel mai şmecher poate să o şi facă.

Medierea în şcoli este un proiect nou, la nivel naţional, care se subsumează obiectivului general de diminuare a violenţei în şcoli şi crearea unui climat de toleranţă şi cooperare, două aspecte absolut necesare vieţii într-un context social complicat, în care numărul infracţiunilor săvârşite de tineri este încă ridicat.

Sursa:http://www.ziaruldeiasi.ro//stiri/coltul-de-mediere-cum-poate-ajuta-medierea-in-conflictele-de-natura-penala–75614.html

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu 

(Visited 190 times, 1 visits today)

Comments are closed.