Press "Enter" to skip to content

Cum sa obtii tot ce iti doresti in cadrul unui proces de mediere ?

M P 0

Asa cum stim, medierea este o negociere asistata de un profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor  – Mediatorul .  Multe persoane intreaba  ce trebuie sa faca in cadrul unei sedinte de mediere si asteapta de la noi un raspuns in acest sens. Daca ar fi sa va oferim un raspuns rapid, tot ce trebuie sa faceti la mediator este sa vorbiti . Nu trebuie sa stiti legi, nu aveti nevoie de formule si formulari juridice, si nici nu trebuie sa aveti teama ca exista cel mai mic risc care sa va faca sa pierdeti. Astazi am sa va vand un mic secret: calitatile dumneavostra de negociator va pot aduce un castig important  in mediere.  Mediatorul nu are scopul de a intervini in formula finala pe care partile o hotarasc. El este impartial, echidistant , neutru . Mediatorul nu va da o solutie conflictului dumneavostra pentru ca nimeni pe lumea asta nu stie mai bine decat dumneavoastra ceea ce va dorit si ceea ce refuzati . In urma procesului de mediere lucrurile trebuie sa iasa asa cum veti fi dumneavostra de acord sa fie ! Stiu ca pare uimitor, dar un mediator bun duce de cele mai multe ori partile la un acord.  Chiar daca nu isi expune parerea in cadrul procesului de mediere, mediatorul va va adresa intrebari pe toata perioada sedintei de mediere. El pune intrebarile pe care dumneavostra nu vi le-ati pus niciodata si de raspunsul la aceste intrebari depinde obtinerea acordului de mediere. Pe langa asta, daca va veti negocia bine conflictul, cealalta parte va ajunge sa fie de acord cu propunerile pe care le aveti si care la final vor fi consemnate in acordul de mediere.

Ca sa fiti un negociator bun in mediere trebuie sa cunoasteti cateva secrete:

Nu va grabiti sa emiteti pretentii , nu va expuneti primul oferta, ascultati cat puteti de mult ceea ce vrea sa spuna celalalt. Spre diferenta de discutiile obisnuite, dialogul partilor in fata mediatorului este controlat de profesionistul in gestionarea eficienta a conflictelor-mediatorul, cel care permanent va va adresa o multitudine de intrebari. Mediatorul va va descoase si pe dumneavostra si celalata parte si  nu se va opri pana cand nu va fi sigur ca a aflat totul. Din discutia condusa de mediator veti afla foarte multe despre celalalt. Fiti atent la ceea ce partea adversa spune, asta va va ajuta sa ii cunoasteti pozitia si sa stiti cum trebuie sa abordati negocierea.  Daca veti lasa cealalta parte sa formuleze prima oferta veti fi surprins sa descoperti ca unele lucruri va fi dispusa sa le cedeze din prima, iar asfel va veti canaliza energia pe restul pretentiilor pe care le aveti.

Fiti sincer si deschis in exprimarea cerintelor dumneavostra si cel mai important explicati DE CE doriti ca finalul sa fie cel pe care il soliciti. NU UITATI, contractual mediatorul se obliga sa pastreze confidentialitatea asupra celor discutate in mediere, prin urmare puteti fi cat se poate de deschis. Veti fi surprins sa constatati ca in momentul in care renuntati sa va mai ascundeti dupa argumente care nu exista, discutia incepe sa aiba coerenta si sa capete un sens. IMPORTANT: daca sunt lucruri pe care nu le puteti spune fata de partea adversa, dar credeti ca sunt importante in gestionarea conflictului, le puteti spune mediatorului intr-o discutie separata care se tine in cadrul sedintei de mediere. De asemenea, fiti atent la partea adversa, orice minciuna spusa la masa medierii se va intoarce la final impotriva sa.

Stabiliti ce este mai important si ce este mai putin important in pretentiile dumneavoastra. Negocierea  inseamna   flexibilitate, iar a fi flexibil presupune sa renuntati uneori la pretentiile mai putin importante in favoarea celor capitale necesitatilor pe care le aveti. Tocmai asta este partea frumoasa la mediere: in timp ce in instanta puteti castiga sau puteti pierde tot, absolut tot, in mediere solutia finala este una in care fiecare castiga ce este esential pentru el si nimeni nu ajunge sa piarda tot. Amandoi stim ca o parte din pretentiile dumneavostra  nu va sunt capital necesare, ci vin mai mult din dorinta de a deposeda celalata parte de ceea ce stiti ca isi doreste  si faceti asta numai pentru ca suntenti concins ca el a provocat acest conflict. Prin urmare incercati sa evitati riscul de a pierde in negociere ceea ce este important pentru dumneavostra, din cauza ambitiei de o obtine un avantaj neesential, dar pe care celalalt si-l doreste.

Cand incepeti sa fiti nesigur cereti o pauza. Pauzele pot fi de mai multe feluri. Puteti cere o pauza in care sa sunati pe cineva cu care sa va sfatuiti. Puteti suna cel mai bun prieten, avocatul sau pe oricine credeti ca va poata ajuta cu sfatul de care aveti nevoie. Puteti cere o pauza in care sa aveti o discutie separata cu mediatorul. Sa ii spuneti mediatorului un punct vulnerabil al dumneavoastra pe care nu il puteti spune in mediere ajuta, pentru ca in felul acesta mediatorul va intelege sa renunte la intrebarile care duc in acea directie si care va expun. Puteti cere o pauza in care sa aveti o dicutie separata cu partea adversa. De cele mai multe ori partile afalte in conflict sunt fosti parteneri de afaceri, de viata, iar dupa cele aflate in mediere se simte nevoia unei discutii intre patru ochi. In dreptul familiei sotii afla de multe ori  in mediere ceea ce nu au aflat intr-o viata traita impreuna, iar in comercial aflarea problemelor partenerului de afaceri creeaza o stare de empatie suficienta de multe ori pentru a se ajunge la un acord solid.

Indrazniti ! Aveti curajul sa spuneti ceea ce vreti, formulati fara menajamente pretentiile importante fara sa va blocati in bariere de politete, rusine, teama s.a.m.d. Numai dupa ce mediatorul afla exact ceea ce va doriti puteti obtine dezideratul pe care il aveti. Nu sperati ca veti obtine ceea ce nu ati cerut, pentru ca in mediere asta nu se va intampla niciodata.

Cele cinci sugestii formulate mai sus pot fi suficiente pentru a ne pregati de a intra intr-o mediere din  care sa iesim castigatori. Sigur ca negocierea este o arta si ca secretele ei sunt mult mai profunde. Tocmai de aceea avem nevoie de un mediator. Ca si profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor, mediatorul va adresa intrebarile care fac negocierea sa fie una profitabila pentru ambele parti.

Poate ca totul pare foarte teoretic si aveti impresia ca pentru divortul, neintelegerea dumneavoastra in bussines, partajul, certurile intre frati pe mostenirea de familie, sau, si mai rau, conflictul pe care il veti cu seful sau cu cel fata de care ati depus deja o  plangere penala, se pot aplica mai greu cele spuse mai sus. Este firesc sa credeti asta si o veti crede pana cand veti ajunge la o sedinta de mediere. Odata ajuns acolo negura conflictului se va lumina si totul va incepe sa capete un sens. Alternativa la mediere este sa mergeti in instanta, cu termene, taxa de timbru, limbaj profesional, jandarm, aprod, grefiere, bani, nervi.

Daca credeti ca medierea poate fi o solutie sunati acum un mediator. Informarea despre mediere este gratuita, iar trecerea pe la mediator nu exclude posibiltatea de ajunge, in cazul in care sunteti nemultumit, si in instanta de judecata.

(Visited 48 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns