Incepand din ianuarie a.c., conflictele in care sunt implicati asiguratorii se vor solutiona numai dupa ce partile implicate vor fi informate cu privire la avantajele utilizarii medierii, instantele fiind obligate sa solicite tuturor partilor dovada parcurgerii acestei sedinte de informare. Astfel, pentru a putea introduce o actiune judecatoreasca, unul dintre documentele necesare este procesul verbal de informare privind medierea. Practic, partile implicate nu pot deschide o actiune in justitie daca nu au un document emis de mediator din care sa reiasa ca au fost informate cu privire la acest proces.
“Medierea, ca fenomen social nou, trebuie privita cu deschidere, cu disponibilitate catre dialog, informare, incredere si bunavointa. Este o misiune dificila, avand in vedere potentialul conflictual din aceste timpuri si, mai ales, caracterul autoritar, atotstiutor si neincrezator in justitie al romanilor. Acest concept este strans legat de cultura unui popor si, totodata, de capacitatea acestuia de a reactiona la schimbare. Acceptarea dialogului, ca forma de aplanare a unui conflict, este solutia pe care medierea o propune ca alternativa la un proces pe termen lung, care poate crea frustrari ulterioare”, a explicat Roxana MUSTATEA, Mediator.
Medierea – solutie de tip win-win
Avantajele medierii ca metoda alternativa pentru solutionarea litigiilor dintre asiguratori, reasiguratori, intermediari in asigurari si/sau in reasigurari si asigurati/pagubiti/petenti sunt multiple si includ: rezolvarea mult mai rapida a conflictului dintre parti (comparativ cu un proces in instanta), confidentialitatea rezolvarii conflictelor, costurile mult mai scazute fata de cele impuse de un proces, o satisfactie mai mare a partilor implicate (studiile indica faptul ca participantii la mediere sunt mai multumiti de rezultate), controlul detinut de partile aflate in negociere (procesul decizional neapartinand unui judecator care impune o anumita rezolvare a problemei) si o solutie de tip win-win acceptata unanim de ambele parti.
“Prin mediere se ofera o sansa partilor de a hotari singure, in cadrul unor discutii echilibrate, mediatorul avand scopul de a debloca situatia conflictuala. Depasirea punctului critic al unei dispute se afla in stransa legatura atat cu dorinta partilor de a evita momente tensionate, cat si cu capacitatea mediatorului de a conduce discutiile intr-o maniera eleganta catre o solutie amiabila”, a completat Roxana MUSTATEA.
De asemenea, apelarea la mediere poate conduce la scaderea volumului daunelor platite de companiile de asigurari, in conditiile in care pentru procesele care ajung in instanta, despagubirea medie a fost de 7.320 lei, cu 30% mai mult fata de dauna medie la nivelul pietei.
Cum se desfasoara procesul de mediere?
Medierea poate fi solicitata de catre una din parti sau de ambele parti implicate intr-un conflict, prin contactarea mediatorului. In cazul in care una dintre parti refuza participarea, procesul de mediere nu se poate desfasura, aceasta fiind o solutie voluntara de rezolvare a conflictelor.
Dupa ce are loc informarea initiala cu privire la mediere si este acceptata aceasta metoda de solutionare a conflictului, partile si mediatorul semneaza acordul de confidentialitate si contractul de mediere. In etapa urmatoare, fiecare din parti, separat sau impreuna, furnizeaza mediatorului informatii cu privire la conflict.
La data stabilita de comun acord, are loc sedinta de mediere in care fiecare din parti isi sustine punctul de vedere si colaboreaza cu cealalta parte, sub indrumarea mediatorului. Sedinta se poate desfasura timp de mai multe ore sau zile, in functie de complexitatea conflictului si disponibilitatea partilor implicate.
In timpul procesului de mediere, partile pot fi asistate de avocati daca doresc acest lucru. Exista situatii in care mediatorul poate solicita serviciile unor experti, de exemplu a unui medic sau a unui contabil, pentru lamurirea unor aspecte tehnice.
Medierea se poate incheia in doua moduri:
1. partile ajung la intelegere si atunci este redactat acordul care va cuprinde solutia la care s-a ajuns; acordul poate fi legalizat sau nu, poate face dovada intelegerii in instanta, insa folosirea lui ramane la latitudinea partilor;
2. partile nu ajung la nicio solutie comuna si nu este semnat niciun acord.
http://www.1asig.ro/Cum-se-desfasoara-un-proces-de-mediere-articol-2,3,100-45855.htm