Press "Enter" to skip to content

“Daca este facuta corect si principal, medierea poate degreva instantele judecatoresti”

M P 0
Presedintele Judecatoriei Satu Mare ii contrazice pe unii avocati: “Daca este facuta corect si principal, medierea poate degreva instantele judecatoresti”
La nivelul Judecatoriei Satu Mare, patru acorduri de mediere au fost cuprinse in hotararile pronuntate de instanta satmareana in anul 2013, pana la aceasta data. Toate acordurile de mediere au vizat materia divorturilor. Presedintele Judecatoriei Satu Mare, judecatorul Adrian Claudiu Zbona este de parere ca medierea ar putea contribui, in timp, la reducerea volumului de lucru al instantelor, daca procedeul mijlocirii este facut corect si principial, o opinie contrara parerilor multor avocati, care nu vad cu ochi buni profesia de mediator.

Judecatoria Satu Mare are periodic intalniri cu mediatorii pentru o mai buna diseminare a informatiilor care vizeaza procedeul mijlocirii partilor. Asta, in interesul judecatorilor si al mediatorilor, deopotriva. Recent, la instanta satmareana a avut loc o masa rotunda pe subiectul medierii, la care au participat si membri ai Consiliului de Mediere.

Presedintele Judecatoriei Satu Mare a declarat pentru Avocatura.com ca respectiva intrevedere cu mediatorii le-a prilejuit judecatorilor satmareni sa afle ultimele noutati in problematica medierii. Concret, reporezentantii Consiliului de Mediere le-au descris satmarenilor ultimele dialoguri purtate cu reprezentantii Ministerului Justitiei si cu membrii comisiilor juridice din Parlamentul Romaniei in chestiunea medierii si mai ales in ceea ce priveste introducerea sanctiunilor privind obligativitatea medierii incepand cu data de 1 august a.c.

Ultimele discutii pe aceasta tema  converg spre aceeasi idee ca de la 1 august 2013 se va aplica sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neparcurgerii sedintei de mediere.

Judecatorul Adrian Claudiu Zbona, presedintele Judecatoriei Satu Mare apreciaza ca medierea ar putea degreva instantele judecatoresti. In viziunea sa, medierea ar putea reduce volumul de lucru al judecatorilor si implicit al instantelor cu conditia ca aceasta sa fie facuta principial si corect.

In sprijinul afirmatiei sale, judecatorul satmarean a subliniat ca patru acorduri de mediere au fost cuprinse in hotararile instantei satmarene in prima jumatate a anului acestuia, in conditiile in care obligativitatea participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii a fost pusa in practica incepand cu 15 februarie a.c.

Opinia presedintelui Judecatoriei Satu Mare este in contradictie cu cea a mai multor avocati, care nu vad cu ochi buni institutia medierii. Recent, avocatul Dan Farcas, membru al Baroului Maramures,  a avut un atac dur la adresa mediatorilor, declarand fara retinere ca desconsidera aceasta profesie. De fapt, avocatul maramuresean a exprimat o opinie pe care multi dintre colegii sai o impartasesc, dovada si comentariile primite pe site-ul Avocatura.com.

“Profesia asta de mediator o desconsider prin prisma faptului ca pot sa acceada in profesie persoane care nu au studii juridice. Si chiar daca ar avea studii juridice, tot nu ar fi suficient. Pentru a fi un bun mediator este nevoie de cativa ani de practica juridica, de experienta in litigii”, a declarat avocatul Dan Farcas, pentru Avocatura.com.

“Din pacate,  profesia de mediator este una  in care, in prezent, au acces persoane cu calitati profesionale cel putin indoielnice, persoane care vor capusa sistemul juridic,  si oamenii vor fi prostiti in a plati sume de bani  fara a avea nici o finalitate in rezolvarea diferendelor juridice….”, a mai spus acesta.

Citeste mai mult: http://www.avocatura.com/presedintele-judecatoriei-satu-mare-ii-contrazice-pe-unii-avocati-daca-este-facu-s7917.html#ixzz2YFoIVeTK

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 23 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns