Press "Enter" to skip to content

Daca partile se impaca la primul termen, avocatii din oficiu nici nu isi vor mai incasa onorariile!

M P 0
Cum era de asteptat, practica in materia noilor coduri penale ridica cel putin cateva probleme delicate. Decanul Baroului Vrancea, avocatul Ioan Ioanovici, a subliniat ca, pe alocuri, unele reglementari pot fi in defavoarea aparatorilor.

 

Desi codurile sunt binevenite, “exista mari diferente intre ceea ce este in Uniunea Europeana si ce este la noi. In Franta anumite cauze nu sunt acceptate la mediere, insa la noi daca te impaci nu mai este fapta penala. Spre exemplu, in cazul furtului si al violului, daca partile se impaca la primul termen, avocatii din oficiu nici nu isi vor mai incasa onorariile!”, a atras atentia decanul vrancean.

Ba e calda, ba e rece, cu noul cod penal si noul cod de procedura penala! Sau cel putin, pana lucrurile vor intra in fagasul lor normal si fiecare dintre partile implicate intr-un proces vor sti cine si cu ce se mananca. Pentru ca teoria e una, iar practica cu totul altceva.

Ce am de reprosat este si ca anumite articole sunt foarte lungi, cu o exprimare greoaie, cu multe trimiteri. Sunt capitole in coduri chiar si de cate o pagina intreaga. In plus, baza materiala nu este bine pusa la punct si cred ca, din 2009 in fiecare an trebuiau sa se faca ceva.Trebuia sa se rezolve cu numarul mic de judecatori, procurori si politisti, precum si sa existe sali pregatite pentru aceste schimbari.

Aceasta in conditiile in care se stia ca eram obligati sa punem codurile inca din 2013 si s-au tot discutat problemele vizavi de ele, inclusiv noi avocatii la Congres am facut propuneri. Si nu cred ca mai repede de 5, 6 luni se va aseza situatia din acest punct de vedere, insa cu siguranta aceasta se va intampla in 2014. Solutii sunt, iar daca cei care au lucrat efectiv la noile coduri vad ca trebuie modificate, vor propune acest lucru. Noi vom face pregatire pe noile coduri cu cei ce au lucrat la coduri, ne vom pune de acord cu interpretarea legii”, ne-a spus decanul Ioan Ioanovici.

Insa, potrivit acestuia, unele dintre noile reglementari nu sunt vazute ca benefice nici pentru avocati si nici pentru justitiabili.

Toate apelurile se duc acum la curtile de apel, iar recursul este o cale de atac extraordinara, urmarindu-se astfel reducerea timpului in care se judeca un dosar. Sunt insa infractiuni care s-ar putea judeca in apel la tribunale. Pentru o plangere impotriva solutiei date de procuror sau o contraventie se duce omul la curtea de apel. Sunt de acord ca un dosar sa se solutioneze definitiv in apel, dar se poate intampla asta si la tribunale”, e de parere avocatul Ioanovici.

In acest sens, se poate ca justitiabilii sa nu isi mai permita ca in apel sa angajeze acelasi aparator, iar avocatul care stie cauza pe fond, sa fie dat la o parte. Astfel, justitiabilul cu cauza in apel va prefera o cheltuiala mai mica si isi va angaja un avocat din cadrul baroului de la instanta superioara.

Avocatii care traiesc preponderent din oficii mai au de pierdut si prin prisma articolului 90 din cpp. Potrivit acestuia, asistenta juridica este obligatorie in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, daca inculpatul sau suspectul este minor, internat intr-un centru de detentie ori intr-un centru educativ, cand este retinut sau arestat, sau cand fata de acesta a fost dispusa masura de siguranta a internarii medicale. De asemenea, avocatii pot fi desemnati din oficiu doar daca organul judiciar apreciaza ca suspectul ori inculpatul nu si-ar putea face singur apararea.

Sursa:http://avocatura.com/avocatii-in-postura-de-a-pierde-in-fata-noilor-coduri-decanul-baroului-vrancea-d-s9902.html

(Visited 149 times, 1 visits today)

Comments are closed.