Press "Enter" to skip to content

dailybusiness.ro :Litigiile comerciale vor fi judecate in instanta numai dupa sedinte de mediere

M P 0

Persoanele fizice si juridice care au intentia sa se adreseze instantelor (justitiabilii) intr-un litigiu comercial sau de alta natura sunt obligate, de la 1 octombrie, sa participe la sedinte de informare privind medierea conflictului, in urma intrarii in vigoare a unui nou set din modificari aduse Legii 192/2006 privind medierea.

Litigiile aflate deja pe rolul instantelor intra si ele sub incidenta noilor reglementari a legii medierii – avantajul rezolvarii conflictului prin mediere, in acest caz, fiind acela ca taxa de timbru se restituie in cele mai multe dintre cazuri.

“Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind medierea, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie ci­vila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege”, arata noua lege, potrivit Zf.ro

Din ianuarie 2013 legea devine si mai “restrictiva”, in sensul ca nu te mai poti prezenta in fata instantei fara dovada ca ai incercat procedura medierii. “Inainte de sesizarea instantei de judecata sau a organului de urmarire penala, partile sau oricare dintre acestea sunt tinute sa incerce solutionarea conflictului prin mediere, sub sanctiunea prematuritatii introducerii cererii de chemare in judecata sau a plangerii penale”, se prevede in art. 43 al Legii 115/9 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Articolul 43 intra in vigoare la 6 luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial (adica la 9 ianuarie 2013 – n.n.)

(Visited 70 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns