Press "Enter" to skip to content

De ce si cand sa apelezi la un mediator?

M P 0

Din fericire, pana acum nu am avut conflicte majore de rezolvat! Insa traim vremuri atat de tulburi, incat in jungla cotidiana simti ca o iei razna si ca atunci cand apar conflictele, nu poti gasi de unul singur rezolvarea. Insa nici la judecata nu prea ai vrea sa ajungi. Nu ai timpul, nervii si banii necesari pentru a demara un proces. Ce e de facut? Apelezi la un mediator.

Medierea este o solutie de evitare a unui proces. Practic, se incearca rezolvarea conflictului pe cale amiabila intre parti, cu multiple beneficii. Imi vin in minte inevitabil filmele americane, cele in care intotdeauna se incearca rezolvarea problemelor in afara salii de judecata. Mai nou, acest lucru e posibil si in Romania. Avand in vedere stivele de dosare din tribunale, as zice ca e o veste binevenita!

Te intrebi : oare pentru ce am nevoie de un mediator? Care sunt situatiile concrete in care medierea este necesara? La fel ma intrebam si eu, pentru ca nu stiam foarte multe despre acest domeniu. Dar am aflat cu surprindere ca multe situatii conflictuale se pot rezolva prin mediere, fara proces: conflictele intre soti(divort, partaj, tutela, sa), intre vecini(mai tineti minte emisiunea D’ale lui Mitica?), conflicte profesionale(spre exemplu, cazurile de malpraxis), litigiile de la locul de munca(nerespectarea contractelor) si altele. Dupa cum vezi(si poate nu te asteptai), nu putine sunt domeniile in care medierea poate fi solutia.

Acum ca ne-am lamurit unde e nevoie de mediator, sa vedem si de ce sa alegem medierea?Care sunt beneficiile apelarii la un mediator? La fel de surprinsa am fost sa constat de cat de multe avantaje presupune procedura. Spuneam mai devreme ca multe persoane nu intenteaza un proces – desi ar fi indreptatiti sa o faca- din lipsa de timp, bani si nervi de otel. Ei bine, tocmai aceste neplaceri pot fi evitate cu ajutorul mediatorului. Concret, medierea:

  • inseamna rezolvarea pe cale amiabila a conflictelor. Nu spune nimeni ca, intr-o lume civilizata, un conflict de interese inseamna sa ne balacarim si sa aruncam cu pietre in celalalt… Sau doi avocati care se intrec in orgolii si care uita care sunt interesele clientilor lor…
  • ofera evitarea stresului pe care un proces l-ar presupune. Eu, una, numai cand aud proces, sala de judecata si deja ma zbarlesc toata. As da orice numai sa nu ajung sa ma numesc nici reclamant, nici inculpat, parat(cu atat mai putin!)
  • implica cheltuieli considerabil reduse fata de proces. Sa platesti un avocat nu-i lucru usor, mai ales ca am inteles ca e nevoie de cateva infatisari inainte de un verdict. Si nu iti garanteaza nimeni ca dupa ce dai un sac de bani avocatului vei castiga procesul… De curiozitate, am cautat tarifele unui mediator si am descoperit sume de 100-150 ron per procedura. Oare sunt avocati care se uita la tine pentru asemenea tarife?!
  • timpul de solutionare a conflictului este mult mai mic. Nu cred ca e cineva sa nu fi auzit de procese intinse pe ani de zile. Imbatranesti astepand verdictul si poate nici nu e cel scontat.

Cu siguranta beneficiile sunt mult mai multe, eu m-am oprit asupra celor importante pentru mine. Eu va spun sincer ca as apela (desi sper sa nu fie cazul!) la un mediator. Si la fel de sigur i-as indruma si pe cei apropiati sa o faca!

Sursa:http://ananaghi.info/de-ce-si-cand-sa-apelezi-la-un-mediator/

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 72 times, 1 visits today)

Comments are closed.