Press "Enter" to skip to content

De la 1 februarie 2013 medierea intră într-o nouă fază

M P 0

De la 1 februarie 2013 medierea intra intr-o noua faza, care va face mai eficienta aceasta procedura si va duce in scurt timp la degrevarea instantelor de cateva sute de miii de dosare care vor fi solutionate in afara procesului judiciar clasic.

Astfel, pentru dosarele care se vor inregistra la instante incepand cu vineri, 1 februarie 2013, informarea cu privire la avantajele medierii devine obligatorie in anumite cazuri expres aratate de Legea 115/2012, modificata prin OUG 90/2012:

a) in domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invoca existenta unui prejudiciu, ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse in contractele incheiate intre consumatori si operatorii economici ori a incalcarii altor drepturi prevezute in legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorilor;
b) in materia dreptului familiei, in situatiile prevazute la art. 64;
c) in domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si in orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
d) in domeniul raspunderii profesionale in care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura;
e) in litigiile de munca izvorate din incheierea, executarea si incetarea contractelor individuale de munca;
f) in litigiile civile a caror valoarea este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor in care s-a pronuntat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor in care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1.013-1.024 sau la cea prevazuta la art. 1.025-1.032 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dupa formularea plangerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima isi exprima consimtamantul de a participa la sedinta de informare impreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe impreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separat.

Modul in care are loc informarea in fata mediatorului este reglementat de Consiliul de Mediere intr-un Ghid aprobat sambata, 26 ianuarie 2013. Daca procedura de informare are loc, se va prezenta instantei un certificat de informare. Daca nu are loc, se va prezenta instantei un proces-verbal.

In cazurile civile, daca reclamantul nu face dovada respectarii procedurii de informare privind medierea anterior introducerii actiunii sau pana la termenul dat de judecator in acest sens, sanctiunea va fi respingerea ca inadmisibila a actiunii, conform OUG 90/2012. Ea va putea fi depusa din nou la instanta, in termenul de prescriptie, daca se respecta procedura de informare privind medierea. In materie penala nu exista vreo sanctiune (despre o discutie despre mediere si infractiunea de viol, a se vedea CivitasPolitics).

Asadar: informarea pentru mediere e obligatorie numai in anumite situatii expres si limitativ prevazute de lege; accesul la justitie nu este cu nimic impiedicat fiindca informarea este gratuita si in caz de neindeplinire prealabila judecatorul poate da un termen pentru efectuare; medierea ramane mai departe o procedura facultativa, caci partea este cea care va decide daca dupa informare ramane mai departe in procedura de mediere sau va merge mai departe in instanta.

Cristi DANILEȚ
judecator, Membru CSMhttp://www.juridice.ro/241216/informarea-privind-medierea-de-la-1-februarie-2013.html

(Visited 34 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns