Press "Enter" to skip to content

Despăgubiri în urma accidentelor auto

M P 0

Pentru a putea obtine despagubiri atunci cand masina ti-a fost avariata intr-un accident auto, trebuie sa intocmesti un dosar de dauna si sa te adresezi societatii de asigurare cu care soferul vinovat de accident a incheiat polita RCA. Iti spunem astazi cum trebuie sa procedezi si ce acte trebuie sa pregatesti pentru a-ti primi despagubirile cuvenite.

In general, actele necesare pentru intocmirea dosarului de dauna sunt:

  • Formularul de constat amiabil sau procesul verbal eliberat de Politie, in original;
  • Actul de identitate si permisul de conducere al soferului autoturismului pagubit;
  • Copie a actului de identitate si a permisului soferului vinovat de producerea accidentului;
  • Cartea de identitate si certificatul de inmatriculare( sau autorizatia de circulatie) al vehiculului pagubit;
  • Copia certificatului de inmatriculare al autoturismului asigurat;
  • Copia politei de asigurare obligatorie RCA;
  • Cerere de despagubire completata si semnata.

Și mai interesant:

In cazul in care vehiculul pentru care se deschide dosarul de dauna apartine unei persoane juridice, este necesar sa ai si o delegatie din partea proprietarului vehicului. De asemenea, daca masina este achizitionata in leasing va trebui sa incluzi in dosar si o imputernicire de reparatie pe care o obtii de la societatea de leasing.
Depunerea cererii de despagubire reprezinta o avizare de dauna pentru societatea de asigurare, ea fiind obligata ca in maxim trei luni de la acest moment sa ofere un raspuns solicitantului.
“Daca asiguratorul RCA are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, are obligatia de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei”, precizeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pe pagina sa de internet.
Plata dosarelor de dauna se va face in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei.
Este bine sa stii ca poti alege orice service auto pentru efectuarea reparatiilor, indiferent daca acesta se afla sau nu pe lista unitatilor cu care societatea de asigurare colaboreaza.
De asemenea, trebuie sa retii ca asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii, astfel incat suma primita sa-ti permita efectuarea reparatiilor necesare.Sursa.

Și mai interesant:

(Visited 533 times, 1 visits today)

Comments are closed.