Press "Enter" to skip to content

Despre legea medierii

M P 0

 

Stimati colegi mediatori.

Urmare a e-mailului, primit azi, prin care se incearca a se critica noua lege a medierii, ma simt obligat sa va raspund si sa contrazic in mod elegant opinia D-lui Presedinte C Rotaru, formata la “o prima citire” a textului de lege .

Astfel consider ca acest nou act normativ aduce mult bine medierii in general si mediatorilor in special.
In cazul in care aveti timp sa studiati cu atentie si in mod obiectiv textul de lege puteti observa cu usurinta care sunt beneficiile aduse de noua reglementare . In opinia mea sunt 3 aspecte lamurite, astfel :
Din punct de vedere al medierii si al profesiei de mediator, legea noua la art. 60 indice 1 indica esenta neajusurilor din mediere de pana acum si are ca scop sa aduca justitiabili in biroul mediatorului, care prin metodele specifice medierii va demonstra, partii/partilor care sunt adevaratele beneficii daca acestea ar apela la solutionarea conflictului prin mediere si nu prin justitie. E adevarat ca aici depinde de profesionalismul fiecarui mediator de a reusi sa conviga justitiabilul sa ramana in procedura de mediere. Fara a face vreo legatura cu divinitatea, Parlamentul ne-a dat, dar nu ne baga si in traista . Asa ca dragi colegi avem mult de munca odata ce va intra noua lege in vigoare, iar cu putere de convingere si cu profesionalism vom reusi sa transformam micile nemultumiri ale colegilor nostri in beneficii reale pentru profesie si pentru noi .
Nemultumirea manifestata de mediatori pana la adoptarea noului act normativ a fost de natura procedurala, respectiv ca nimeni nu le calca pragul biroului de mediator pentru a se interesa macar ce inseamna o procedura de mediere si cum ii ajuta pe ei o astfel de alternativa . Din experienta mea, din cei care mi-au calcat pragul biroului de mediator 80% au ajuns la un acord de mediere. Cred ca aceasi experienta o traiesc majoritatea colegilor nostri mediatori.
Diversitatea cauzelor in care se poate realiza medierea, si care acum este reglementata in mod explicit de articolul 60 indice 1 din noua lege, inlatura interpretarile instantelor de judecata care alaturi de alte persoane interesate doreau sa elimine profesia de mediator din Romania .
Va rog ca inainte de a arunca cu pietre intr-o munca grea care a condus la adoptarea acestei legi, sa faceti o analiza atenta a textelor de lege si a impactului pozitiv pe care il vor avea asupra profesiei noastre.
Facacnd un exercitiu matematic simplu, constatam ca daca din cele 4 milioane de dosare aflate la acest moment pe rolul instantelor de judecata, s-ar indrepta catre mediatori 2 milioane de justitiabili, care conform legii TREBUIE sa se informeze despre procedura de mediere si despre cum pot acestia sa isi solutioneze conflictul intr-un timp mult mai scurt si cu costuri semnificativ mai mici, din care 1 milion ar ramane in procedura de mediere, credeti ca ar fi un beneficiu pentru profesie sau o pierdere asa cum se incearca sa se acrediteze ideea ?
Haideti sa fim uniti si realisti si sa acceptam ca aceasta lege este un pas mare pentru mediere si mediatori, si sa nu dam ocazia ca celelalte profesii liberale sa ne inlature de la infaptuirea actului de justitie .
Din punct de vedere al Consiliului de Mediere si al alegerilor organizate de acesta, au fost reglementate clar modalitatea de a fi ales membru CM inlaturand artificiile juridice de care vechiul Consiliul de Mediere a inteles sa le aplice in procedura alegerilor din 2011 .
In concluzie consider ca aceasta lege dezmorteste profesia de mediator si medierea in Romania si ca atare trebuie sa strangem randurile si sa ne apucam de munca .
Azi la IBR la ora 16 se va desfasura o conferinta pe aceasta tema, poate daca sunteti interesati ar fi bine sa participam si sa intelegem mai bine ce aduce nou aceasta lege, direct de la initiatori .

O zi buna si sper ca demersul meu sa nu fi deranjat pe nimeni, cerandu-va scuze in caz contar.

Bogdan Stanescu
mediator autorizat

(Visited 30 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns