Press "Enter" to skip to content

Din punct de vedere economic, se pot economisi bani pentru instante, unde procesele pentru litigii pot dura ani buni, iar daca litigiul a fost rezolvat cu ajutorul medierii, se poate recupera taxa de judecata!

M P 0

Cetatean austriac de origine romana, Elena Daniela Sarau a conceput si realizat o lucrare complexa, avand ca tema profesia de mediator, specializare aflata inca la inceput, pe piata de munca din Romania. Autoarea, specializata in management international, comert, economie si managmentul conflictului definete rezultatul documentarii sale astfel: „un prim profil mediu temporar al mediatorului si al conditiilor de mediere din Romania zilelor noastre”. Cartea ,,Profesia de mediator, o premiza optimista” analizeaza situatia politica, economica si culturala a tarii, semnaland astfel particularitatile perioadei pe care o traim.

In centrul atentiei acestei lucrari este o profesie complexa care implica pe langa studii juridice, disponibilitati de comunicare, notiuni de psihologie si diplomatie culturala si care, inainte de toate, trebuie sa impuna credibilitate si neutralitate. Reprezentarea serioasa a culoarului de mediere din Romania ar putea insemna o sansa concreta pentru dezvoltarea mediului de afaceri si, asa cum isi doreste autoarea studiului, o deschidere optimista catre posibilii investitori straini.

Find un popor amestecat, cu puternice influente din alte etnii, ofera si surprize din cele mai neasteptate. Aici intervin analizele asupra mentalitatilor, delimitarea categoriilor sociale, aprofundarea diferentelor culturale. Deznodamantul ideal al unei medieri eficiente este cazul fericit: win-win. Lectura acestei carti este pasionanta si pentru un necunoscator care va intelege reteaua de fire nevazute dintre mediul politic, economic, social si cultural.

Elena Daniela Sarau este o femeie de afaceri care prin prezenta si eforturile sale, uneste lumi diferite. Romania si Austria sunt tarile ei deopotriva iar autoarea isi propune sa armonizeze relatiile dintre cele doua spatii, spre beneficiul tuturor.
Cum este perceputa in Austria imaginea Romaniei de astazi? In media, in mentalul colectiv, in discutiile cotidiene? Cum sunt integrati romanii care alcatuiesc o comunitate reprezentativa numeric?

Din pacate, imaginea Romaniei a fost stigmatizata prin prisma evenimentelor care au avut loc acum 20 de ani si prin activitatile, nedemne de a fi mandru de ele, ale unor grupe etnice. O mare parte din populatia Austriei percepe Romania ca o zona unde civilizatia vestica inca nu a ajuns. Acest lucru este cauzat i de reportajele negative din media. Nu imi aduc aminte sa fi vazut vreun reportaj despre Romania in Austria care sa nu inceapa cu o caruta plina de romi, pe un drum de noroi, case darapanate, copii murdari si batrani uitati de lume, oameni murdari si fara dantura care se ingramadesc in preajma reporterului. Cam aceasta este imaginea Romaniei in Austria! Pacat, foarte pacat!

Comunitatea romana in Austria este foarte complexa, iar caracteristica de baza a majoritatii este de a lupta si de a realiza ceva util si constructiv in propria lor viata. Romanii sunt perceputi ca oameni linistiti, muncitori si priceputi in toate domeniile unde activeaza, de la femeie de serviciu pina la doctor, profesor universitar, specialist IT, reporteri etc.

Bineinteles ca exista, ca in orice comunitate, si elemente negative, dar acestea sunt minore. Dupa cum am amintit, din pacate numai acestea sunt mediatizate. In ultimi 10 ani, sunt din ce in ce mai multi intelectuali romani care ocupa posturi importante in cadrul diferitelor concerne, firme si multinationale. In general, acestia sunt cei care au fost foarte tineri cand au emigrat, adica acum 20 de ani, generatia a doua care s-a format intre timp sau intelectuali din Romania care sunt specializati in anumite domenii de activitate.
Traiti intre doua lumi. Sunteti saptamanal la Bucuresti, cunoasteti si realitatile din cateva orase mari din tara. Cum se reflecta criza economica din Romania in activitatea dumneavoastra concreta, acea de a intermedia afaceri intre spatiul german si cel romanesc?

Criza economica cu care Europa se confrunta acum nu a ocolit Romania. Din pacate, aici au actionat mai multi factori, atat politici cat si economici, care au avut ca urmare infranarea economiei de piata. Procesul economic are la dispozitie mai multe instrumente de regenerare, dar cand se observa faptul ca acestea nu aduc rezultatele dorite, statul este cel care trebuie sa ia masurile necesare a pentru a echilibra mecanismul acestuia.

Cele mai importante proiecte din domeniul industrial si al constructiilor au fost stopate, companii importante decid pe zi ce trece sa se retraga de pe piata romaneasca, iar in randurile investitorilor se semnaleaza o anumita nesiguranta care ii determina sa intarzie cu investitiile. Toti acesti factori se reflecta negativ asupra volumul tranzactiilor economice care este inca in descrestere. Sper ca guvernul actual sa poata implementa la timp masurile necesare pentru redresarea acestei situatii.

 

A aparut recent volumul dumneavoastra intitulat ,,Profesia de mediator, o premiza optimista”. Vorbim despre o profesie noua, cel putin in Romania. Ce ofera medierea?

Medierea, implicit profesia de mediator, au fost impuse de Comunitatea Europeana iar Romania si-a facut treaba in mod exemplar! Cum am aratat in aceasta carte, numai Romania, Bulgaria si Italia au implementat aceasta directiva a Comunitatii Europene.

Intr-o societate aflata in proces de cautare a identitatii, bulversata de incertitudinea zilei de maine, cetatenii acesteia devin usor irascibili, nerabdatori, agresivi … Medierea ofera o alternativa practica la modul de rezolvare a litigiilor de pana acum. Aceasta aduce avantaje din punct de vedere economic, moral si social. Din punct de vedere economic, se pot economisi bani pentru instante unde procesele pentru litigii pot dura ani buni iar, daca litigiul a fost rezolvat cu ajutorul medierii, se poate recupera taxa de judecata.
Din punct de vedere moral, viata este mult prea scurta pentru a o irosi cu litigii!

Din punct de vedere social se poate spera cu timpul in „reeducarea” societatii. Trecerea treptata de la o societate dispusa sa aleaga rezolvarea litigiilor in salile de judecata la o societate care isi rezolva disputele pe cale amiabila.
Daca ar fi sa schitati un scenariu optimist pentru ceea ce se va intampla in Romania, ce ati spune? In ce rezida sansa revitalizarii acestui spatiu geografic si uman, incercat de istorie dar in al carui potential, afirmati ca dumneavoastra credeti fara rezerve?

Romania are un potential foarte mare datorat faptului ca detine resurse naturale importante, apoi pe teritoriul acesteia se gasesc toate formele de relief necesare pentru dezvoltarea industriei turismului iar asezarea geopolitica a tarii, care este descrisa de catre Manner ca fiind „interfata dintre lumea vestica si cea orientala”, deschide portile catre alte piete de desfacere, care nu apartin comunitatii europene. Deasemenea, aderarea la UE ofera investitorilor siguranta de care au nevoie, pentru a putea investi aici.

In plus, conditiile speciale pe care le ofera statul concernelor multinationale, impreuna cu salariile si taxele scazute in comparatie cu cele existente in UE, sunt puncte forte ale Romaniei pentru atragerea investitiilor in aceasta regiune. Daca Romania este o tara fara perspectiva, cum puteti atunci explica faptul ca principalii investitori straini sunt austrieci si germani? Credeti ca acestia sunt pregatiti sa investeasca intr-o „tara fara viitor”?


Daniela Elena Sarau

1990 – a emigrat in Austria, iar din 1995 este cetaean austriac;

1990-2006 – si-a desfasurat activitatea la diverse concerne si companii, printre care si organizaia “ Drepturile omului”, din Austria;

2006 – a absolvit Academia de Comert, Viena, Austria – Specialitatea: Comer/Economie;

2007-2009 – Proiect manager/Export manager pentru Italia, Balticum si Romania, la compania Brucha, lider pe piata austriaca de panouri industriale;

2009-2010 – Export Sales Manager/ General Manager pentru Romania , la compania Brucha;

2011- in prezent: – Consultant si Manager general pentru Romania al Companiei Thyssenkrupp Hoesch Baussysteme GmbH , concernul Thyssenkrupp fiind cel mai mare concern European de otel, locul al doilea in lume;

2012- a absolvit Facultatea de Economie Mittweida, Germania – Specialitatea: Management international (absolvenii renumiti ai acestei universitati sunt: 1. Friedrich Opel – Inginer si Antreprenor in industria de automobile, 2. Walter Bruch – Inventatorul sistemului Pal TV, Gerhard Neumann, vicepresedinte la General Electric precum si Hans Bahlsen, Antreprenor in industria alimentara);

2012 – a promovat cusurile: Mediator academic la ARGE Bildungsmanagement, in Viena, Austria;

2012 – Masterat in Mediere si managmentul conflictului -la ARGE Bildungmanagement in Viena, Austria;
In prezent, studiaza Dreptul la Facultatea Johannes Kepler in Linz, Austria

Sursa: http://www.finantistii.ro/actualitate/elena-daniela-sarau-din-punct-de-vedere-economic-se-pot-economisi-bani-pentru-instante-unde-procesele-pentru-litigii-pot-dura-ani-buni-iar-daca-litigiul-a-fost-rezolvat-cu-ajutorul-medierii-se-poate-recupera-taxa-de-judecata-78013

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2013

(Visited 77 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns