Press "Enter" to skip to content

Divort la Notar ?

M P 0

Divortul  in mod normal ar putea fi finalizat in maxim 30 de zile, potrivit Noului Cod Civil, daca sotii se inteleg in cadrul unui birou de mediator cu privire la toate aspectele separatiei, atat la impartirea bunurilor cat si la autoritatea copiilor minori. Pe langa aceasta, un mare avantaj este ca divortul la mediator este cel mai putin costisitor fata celelalte forme de divort . In acelasi timp, Noul Cod Civil prevede acordarea despagubirilor sotului prejudiciat si posibilitatea sotilor divortati anterior datei de 1 octombrie 2011 de a solicita de acum custodia comuna a copiilor. In plus, conform noilor reglementari, daca sotul care a inaintat cererea de divort decedeaza in timpul procesului, mostenitorii sai pot cere instantei pronuntarea divortului, acest lucru practic fiind o terminare a ceea ce a inceput defunctul ca o recomemorare a lui.

Spre deosebire de reglementarea precedenta, dupa 1 octombrie 2011 divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.

Divortul in fata notarului nu este de preferat pentru ca  acesta poate fi atacat.

In cazul divortului la mediator, instanta este obligata sa verifice existentaconsimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot exprimat in acordul de mediere.Casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas definitiva. La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni in acordul de mediere sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei.

Institutia divortului era reglementata de Codul Familiei, iar in Noul Cod Civil textele se regasesc in articolele 373 – 403, cu unele imbunatatiri.

Motivele de divort (art. 373 Cod civil)

Divortul poate avea loc: more…

Și mai interesant:

-Cum pot să divorțez dacă sunt plecat în străinătate?

-Divorț la ambasadă pentru cetățeni români

-Divort la notar fara sa avem un acord

-Divorț fără prezentare pentru românii din străinătate  

-Divorț în lipsa unuia dintre soți

-Divorț din străinătate fără copii și bunuri

 

(Visited 69 times, 1 visits today)

Comments are closed.