Press "Enter" to skip to content

Impacare la mediator pentru lovire sau alte violente

M P 0

Medierea pentru lovire sau alte violente

Stresul cotidian, mediul neprielnic, sau o educatie masculina excesiva pot fi numai o parte din cauzele ce pot face ca oameni de la care nu ne asteptam, buni cetateni, sa piarda controlul si sa aiba excese de violenta prin care sa produca suferinta atat celor din din jur, cat si lor insisi. Daca la asta se aduga si un istoric incordat in familie, ori cu vecinii sau la locul de munca, sansele manifestarilor violente cresc. Uneori la acestea se adauga si fondul consumului de alcool. Alteori manifestarile de violenta au drept cauza frica, razbunarea, pretinsa pedeapsa sau simpla inconstienta copilareasca. Nu putine sunt cauzele de lovire in urma unui accident rutier sau numai a unor schimburi de replici in trafic.

Din punct de vedere juridic, “Lovirea sau alte violenţe” este regasita la Art. 193 in Noul Cod Penal.

Art. 193  Noul Cod Penal:

(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

In urma savarsirii infractiunii de lovire sau alte violente, incepe cercetarea penala odata cu plangerea prealabila depusa de partea vatamata, asa cum reiese din textul de lege.

Optiunile faptuitorului sunt doua:

O optiune ar fi angajarea unui avocat care sa il apere, sa il consilieze, insoteasca si reprezinte in cercetarea penala ce se pune in miscare si apoi in procesul penal pentru lovire sau alte violente care urmeaza.

O alata optiune este angajarea unui mediator care sa coordoneze negocierea si conditiile intelegerii cu partea vatamata, pentru ca  la final sa fie pus capat atat cercetarii penale, cat si unui eventual proces penal, fara sa existe o condamnare sau ca fapta sa fie mentionata in cazierul judiciar.

Împăcarea părţilor la mediator înlătură răspunderea penală, producându-şi efectele şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.
Infracţiunile de lovire şi vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii persoanei sunt considerate  fapte prin care se aduce atingere integrităţii fizice sau psihice a persoanei ori sănătăţii acesteia. Legiuitorul considera aceste fapte periculoase pentru societate, fiindcă prin atingerea pe care o aduc atributelor esenţiale ale omului pun în pericol însăşi existenţa societăţii. În scopul asigurării acestor condiţii de securitate, faptele de lovire şi vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii persoanei au fost incriminate şi sancţionate în legea penală.
Infracţiunile din această secţiune au ca obiect juridic integritatea corporală şi sănătatea persoanei, precum şi relaţiile sociale a căror normală desfăşurare este condiţionată de intangibilitatea acestor valori.
Faţă de aceste considerente de fapt apreciem că este utila indrumarea atat a faptuitorului, cat si a persoanei vătămate  către un birou de mediere penala, încă de la depunerea plângerii prealabile, care ar da posibilitatea rezolvării mai operative a conflictului.
În argumentarea celor de mai sus precizăm că soluţionarea unui dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe presupune un volum important de activităţi, în sensul că este necesară administrarea tuturor probelor prin care se va demonstra vinovăţia/nevinovăţia făptuitorului.
De regulă, în procesul penal este necesară o constatare/expertiză medico-legală, trebuie audiate părţile sau alte persoane ce pot da relaţii cu privire la natura şi împrejurările conflictului ori alte acte probatorii care necesită timp şi cheltuieli atât din partea organului judiciar învestit, cât şi a părţilor.
Medierea acestor genuri de infracţiuni, în măsura în care părţile sunt de acord, va degreva organele de cercetare penală ale poliţiei  şi procurorii de un volum mare de dosare, mare parte fără finalitate judiciară, ar scurta timpul de soluţionare al conflictului, ar diminua considerabil traumele părţilor vătămate şi ar da o satisfacţie mai mare acestora în raport cu rezultatul obţinut.

În cazurile de loviri sau alte violenţe comise asupra membrilor de familie, medierea este cu certitudine mai indicată decât cercetarea penală, întrucât prin aceasta se previne expunerea publică a unor detalii intime care ar prejudicia imaginea celor aflaţi în conflict şi chiar ar putea determina relaţii ireconciliabile între acestea.

Trebuie mentionat ca medierea poate interveni atat in faza de cercetare penala, cat si in faza de judecata, chiar si dupa citirea actului de sesizare. Mai multe pe acest subiect aici:

Acordul de mediere poate fi incheiat intre parti in orice moment al procesului penal

Sigur te intereseaza si:

La ce infractiuni se aplica medierea?

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti – tel: 0768.511.900

(Visited 1.360 times, 1 visits today)

Comments are closed.