Press "Enter" to skip to content

Împăcare penală la mediator-Când este posibilă?

M P 0

Impacarea penala la mediator este procedura prin care partile unui proces penal obtin o intelegere in cadrul procedurii de mediere in care partea vatamata isi recupereaza prejudiciul si pretentiile iar autorul faptei penale obtine inlaturarea raspunderii penale pentru unele infractiuni sau scaderea cu o treime a pedepsei pentru alte infractiuni.

La ce infractiuni este posibila medierea penala?

Regula este ca medierea este posibila la infractiunile pentru care este necesara plangerea prealabila a persoanei vatamate pentru punerea in miscare a actiunii penale precum si la infractiunile pentru care este posibila impacarea partilor.

Cand se poate face medierea penala?

Conform deciziei CCR 397/2016 medierea se poate face pentru infractiunile la care este necesara plangere prealabila si implicit retragerea plangerii prealabila  în tot cursul procesului penal până la rămânerea definitivă a hotărârii penale iar la infractiunile pentru care este posibila impacarea medierea poate avea loc doar  până la citirea actului de sesizare a instanţei.

Care sunt infractiunile pentru care este posibila medierea penala?

-Mediere pentru furt (art 231 alin 2 raportat la art 228,art 229 alin 1, alin 2, lit b,c si art 230 NCP) medierea pentru infractiunea de furt conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc doar pana la  citirea actului de sesizare a instanţei fiind o infractiune pentru care este posibila impacarea avand ca efect inlaturarea raspunderii penale.

-Mediere pentru furt la plangere prealabila (art 231 alin1 raportat la art 228-230 NCP) medierea pentru infractiunea de furt la plangere prealabila conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru inselaciune (art 244NCP) medierea pentru infractiunea de inselaciune conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc doar pana la  citirea actului de sesizare a instanţei fiind o infractiune pentru care este posibila impacarea avand ca efect inlaturarea raspunderii penale.

-Mediere pentru lovire sau alte violente (art 193 NCP): medierea pentru infractiunea de lovire sau alte violente conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru violenta in familie (art 199 alin 2NCP) medierea pentru infractiunea de violenta in familie conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc doar pana la  citirea actului de sesizare a instanţei fiind o infractiune pentru care este posibila impacarea avand ca efect inlaturarea raspunderii penale.

-Mediere pentru vatamare corporala din culpa (art 196NCP) medierea pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru distrugere in forma simpla si prima forma agravanta (art 253 alin 1,2. NCP) medierea pentru infractiunea de distrugere in forma simpla si prima forma agravanta conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru amenintare (art 206 NCP) medierea pentru infractiunea de amenintare conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru hartuire (art 208 NCP) medierea pentru infractiunea de hartuire conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru viol in forma simpla (art 218 alin 1,2. NCP) medierea pentru infractiunea de viol in forma simpla conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru agresiune sexuala in forma simpla (art 219 alin 1 NCP) medierea pentru infractiunea de agresiune sexuala in forma simpla conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru hartuire sexuala (art 223NCP) medierea pentru infractiunea de hartuire sexuala conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru violarea de domiciliu (art 224NCP) medierea pentru infractiunea de violare de domiciliu conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru violarea sediului profesional (art 225NCP) medierea pentru infractiunea de violarea sediului profesional conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru violarea vietii private (art 226NCP) medierea pentru infractiunea de violarea vietii private conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru divulgarea secretului profesional (art 227NCP) medierea pentru infractiunea de divulgarea secterului profesional  conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru abuz de incredere (art 238 NCP) medierea pentru infractiunea de abuz de incredere conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru abuz de incredere prin fraudarea creditorilor (art 239 NCP) medierea pentru infractiunea de abuz de incredere prin fraudarea creditorilor conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru gestiune frauduloasa (art 242 NCP) medierea pentru infractiunea de gestiune frauduloasa  conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru tulburare de posesie (art 256 NCP) medierea pentru infractiunea de tulburare de posesie conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru abandon de familie (art 378 NCP) medierea pentru infractiunea de abandon de familie conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului (art 379 NCP) medierea pentru infractiunea de nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru nerespectarea masurilor de prevenire a atacului canin (OUG 55/2002) medierea pentru infractiunea de nerespectarea masurilor de prevenire a atacului canin conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc oricand pana la ramanerea definitiva a hotararii penale fiind o infractiune pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

-Mediere pentru inselaciune privind asigurarile (art 245 NCP) medierea pentru infractiunea de inselaciune privind asigurarile conduce la inlaturarea raspunderii penale, medierea poate avea loc doar pana la  citirea actului de sesizare a instanţei fiind o infractiune pentru care este posibila impacarea avand ca efect inlaturarea raspunderii penale.

Pentru restul infractiunilor acoperirea prejudiciului prin procedura de mediere poate conduce la reducerea pedepsei de la 30 si pana la 50% la suta in functie de natura infractiunii.

La fel de interesant:

Divorțul în contradictoriu în afara instanței de judecată

Divorț din străinătate fără copii și fără bunuri

How can I divorce if I married in România

Divorț internațional prin corespondență

Există copii fericiţi după divorţ?

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere in domeniul penal, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti – tel: 0768.511.900

(Visited 714 times, 1 visits today)

Comments are closed.