Press "Enter" to skip to content

Informarea despre la mediere în cauzele de divorț

M P 0

In cauzele de divort, sotul invitat la mediere nu va mai putea refuza invitatia deoarece risca sa-i fie respinsa cererea de divort, fie ca este depusa ca actiune principala, fie reconventionala.

Efectele informarii in cauzele de divort

Potrivit recentelor modificari legislative, sotii sunt obligati sa participe, in prealabil, la o sedinta de informare cu privire la mediere. Daca unul din soti nu participa la informare sau refuza invitatia din partea celuilalt sot, va fi sanctionat prin respingerea cererii sale ca inadmisibila.

Potrivit OUG 90/2012, in procesele de divort ce au fost declansate dupa 21 decembrie 2012 partile vor fi obligate sa faca dovada participarii la sedinta de informare cu privire la mediere, daca au termen incepand cu 1 februarie 2013 (ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera Parlamentului competenta sa fie sesizata,  dovada participarii la sedinta de informare trebuie depusa in toate dosarele declansate dupa data de 21 decembrie 2012 – data publicarii in Monitorul Oficial:  M.Of. nr. 878/21 dec. 2012).

De regula, dovada participarii la informare se face prin depunerea ei la dosar, odata cu actiunea sau pana la primul termen stabilit de instanta. In caz contrar, instanta va aplica sanctiunile impuse de lege: inadmisibilitatea actiunii pentru reclamant si amenda pentru parat. Daca informarea nu se realizeaza pana la acest prim termen, instanta va stabili un nou termen in care partile sa poata participa la sedinta de informare.

In cauzele de divort, cunoscut fiind faptul ca si paratul poate depune o cerere reconventionala, va avea aceeasi obligatie de informare cu privire la mediere pentru a nu risca respingerea cererii ca inadmisibila. Daca sotul parat va face dovada informarii, cererea lui (reconventionala) nu va fi respinsa si, ca atare, chiar daca actiunea sotului reclamant va fi respinsa ca inadmisibila, procesul va putea continua insa fara sa se tina cont de actiunea sotului care a declansat divortul. In ipoteza in care nici paratul nu va putea face dovada informarii pana la termenul stabilit de instanta, atunci si cererea acestuia va fi respinsa ca inadmisibila, iar divortul nu va putea fi solutionat.

Prin urmare, in cazurile de divort, ambii soti trebuie sa participe, in mod obligatoriu, la sedinta de informare, cu exceptia situatiilor in care sotul parat se apara numai prin intampinare (cazuri mult mai rar intalnite in practica).

In ceea ce priveste dovada informarii, data fiind procedura speciala de divort, documentul ce va fi eliberat de mediator in urma participarii sotilor la sedinta de informare este certificatul de informare, daca ambii soti vor fi informati. Important de subliniat este faptul ca sotii nu sunt obligati sa participe impreuna la sedinta de informare insa este de preferat sa aleaga acelasi mediator, pentru a economisi timp si pentru a nu intampina dificultati la eliberarea certificatului de informare. De regula, potrivit practicii, unul din soti ia initiativa declansarii actiunii de divort. Asa cum a fost prezentat mai sus, acesta va trebui ca, odata cu cererea de divort, sa depuna si dovada participarii la sedinta de informare. Pentru a nu da prilej instantei de amanare a dosarului, stabilind un termen suplimentar pentru sedinta de informare, sotul reclamant va putea solicita mediatorului sa transmita Invitatia celuilalt sot. Daca sotul invitat refuza ori nu raspunde invitatiei sau nu se prezinta la data stabilita de comun acord cu mediatorul, se va elibera un proces-verbal prin care mediatorul va informa instanta cu privire la demersurile facute de sotul reclamant. Intr-o astfel de ipoteza, instanta va respinge cererea reconventionala introdusa de sotul parat ca inadmisibila, fara a mai stabili alt termen si a da posibilitatea acestuia de a se informa.

In procesele de divort, pe langa desfacerea casatoriei, sunt supuse solutionarii instantei si cererile accesorii precum:
b) partajul de bunuri comune;
c) exercitiul drepturilor parintesti;
d) stabilirea domiciliului copiilor;
e) contributia parintilor la intretinerea copiilor;
f) orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.

Poptrivit legii, daca solutionarea acestora se va face pe cale separata, va fi necesara participarea la o sedinta de informare distincta, pentru fiecare dosar in parte. Cu alte cuvinte, in fiecare din aceste dosare, daca au fost introduse pe cale separata, partile sunt obligate sa participe la o sedinta de informare ce are drept obiect litigiul declansat, dovada participarii la informare fiind distincta de cea pentru desfacerea casatoriei.

Diferita va fi situatia in care partile participa la sedinta de informare inainte de a fi disjunsa cauza.
Spre exemplu, ulterior divortului, daca se va introduce o actiune separata de partaj cu privire la bunurile comune, reclamantul, odata cu depunerea actiunii, va trebui sa depuna si documentul ce face dovada participarii la sedinta de informare. Daca cererea de partaj a fost depusa odata cu cererea de divort si dosarul a fost disjuns ulterior iar in dosarul de divort a fost depusa dovada informarii, in acest caz nu se mai impune ca partile saparticipe la o noua sedinta de informare.

Ramane de vazut ce se va intampla cu ordonantele presedintiale care se introduc odata cu cererea de divort, in multe situatii in care sotii nu sunt in relatii de colaborare, ce au ca obiect neintelegerile dintre parinti referitoare la domiciliul minorilor sau exercitarea drepturilor parintesti. Este posibil ca in termenele scurte date de instanta, sa li se ceara parintilor sa se adreseze unui mediator pentru informare, legea nefacand nicio diferentiere intre procesele de fond si cele urgente. Totusi, fiind proceduri urgente si speciale, instanta nu va putea stabili un alt termen numai pentru parcurgerea sedintei de informare. De asemenea, in dosarele de ordonanta presedintiala sanctiunea inadmisibilitatii nu va putea fi aplicata pentru neparticiparea la sedinta de informare. In acest caz instanta va putea sanctiona partile cu amenda. Importante de analizat sunt cauzele de divort prin acordul sotilor. In aceste cauze, sotii fiind de acord cu desfacerea casatoriei (probabil cu privire si la cererile accesorii), am putea presupune ca partile nu mai au nevoie de procedura de mediere, ele fiind deja intelese.

Este posibil ca aceasta sa fie situatia in multe cazuri insa participarea la o sedinta de informare cu privire la mediere se justifica prin faptul ca sotii vor analiza beneficiile medierii in cazul lor concret, beneficii importante si greu de neglijat.

Dispozitiile legii stabilesc obligativitatea participarii la sedinta de informare in cauzele de divort, fara nicio exceptie. Cu alte cuvinte, cererea de divort a sotilor va trebui insotita de dovada participarii la sedinta de informare, pentru a nu risca respingerea cererii ca inadmisibila.

In practica, acestea vor fi probabil putinele situatii in care partile se prezinta impreuna la sedinta de informare cu privire la mediere.

Fănuța LIȘMAN

(Visited 41 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns