Press "Enter" to skip to content

Informarea prealabila obligatorie privind medierea, are doar avantaje

M P 0

Corelarea prevederilor din Legea Medierii cu cele ale noului Cod de Procedura Civila care va intra in vigoare de la 1 februarie 2013 a ridicat multe semne de intrebare deoarece instantele vor respinge orice actiune pentru care nu s-a indeplinit procedura informarii privind medierea, aplicand sanctiunea inadmisibilitatii.

Despre procedura informarii prealabile obligatorii a vorbit mediatorul Anca Lucia Stancu intr-o interventie la buletinul de stiri a postului de televiziune Transilvania Live.

In opinia mediatorului Anca Lucia Stancu: “ Informarea prealabila obligatorie,  are doar  avantaje, deoarece odata ce oamenii afla de solutia medierii,  nu vor mai avea doar varianta instantei.”

Intrebata daca medierea functioneaza in cauzele penale prevazute de lege,  Anca Lucia Stancu a afirmat ca din punctul ei de vedere, medierea intr-un caz penal ar fi chiar benefica. Exemplul pus in discutie a fost al unui violator, iar explicatia beneficiului vine din faptul ca raufacatorul daca si-ar privi victima in ochi, poate ar intelege cat rau a facut si ar incerca sa indrepte lucrurile prin asumarea responsabilitatii faptei sale si nerecidivare.

De cealalta parte activistele feministe, considera ca intalnirea cu violatorul, poate fi o experienta traumatizanta.

In replica, mediatorul Anca Lucia Stancu a afirmat ca sesiunile de mediere pot fi separate sau comune, si doar in momentul in care victima isi doreste intalnirea cu raufacatorul, acest lucru se poate intampla.

Pe subiectul informarii prealabile obligatorii a comentat telefonic si judecatorul Vasile Grunea, care s-a declarat un adept al rezolvarii litigiilor prin mediere.

Vasile Grunea a mai afirmat ca solutiile date in mediere sunt cele LUATE DE PARTI. “Orice solutie ar da un judecator nu poate multumi pe toata lumea” a spus Grunea, in timp ce medierea da posibilitatea partilor de a lua deciziile cele mai bune.

Referitor la incadrarea faptelor, judecatorul Vasile Grunea a mai specificat faptul ca nu orice caz poate fi mediat, acest lucru depinzand de incadrarea juridica.

Anca Lucia Stancu a mai adus in vedere faptul ca mediatorul interactioneaza cu partile, iar partile sunt tratate in mod egal. Mediatorul interactioneaza cu respect cu partile, protejand demnitatea partilor, acestea nefiind niste “numere de dosar”.

Obiectivitatea mediatorului a fost si ea discutata.  Doar ca mediatorul nu judeca si cum  nu are nici un interes propriu, solutiile sunt ale partilor, deci nu se poate vorbi de subiectivism.

In mediere nu se cauta VINOVATI ci doar SOLUTII“, a conchis mediatorul Anca Lucia Stancu.

I.T.F.

http://www.medierenet.ro/2013/01/22/mediatorul-anca-lucia-stancu-informarea-prealabila-obligatorie-nu-are-decat-avantaje/#.UP7dUCfZa3M

(Visited 61 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns