Press "Enter" to skip to content

Infractiunile ce pot face obiectul medierii

M P 0

In materie penala, medierea se poate face in cazul acelor infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. (art. 67 alin. 2 din Legea nr. 192/2006)

In considerarea acestor prevederi, apreciem ca prin incheierea actului de mediere persoana vinovata nu mai poate fi trasa la raspundere intr-un proces penal, practic prin acordul de mediere se inlatura raspunderea penala a persoanei vinovate.

Atentie! Potrivit art. 132 din Codul penal, impacarea partilor inlatura raspunderea penala si stinge si raspunderea civila.

Care sunt aceste infractiuni?

O detaliere a infractiunilor la care se aplica medierea o puteti gasi in articolul:

La ce infractiuni se aplica medierea?

In prezent, Codul Penal prevede ca infractiuni pentru care retragere plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala, urmatoarele:

1. Lovirea sau alte violente – art. 180

2. Vatamarea corporala – art. 181

3. Vatamarea corporala din culpa – art. 184

4. Violarea de domiciliu – art. 192 alin. (1)

5. Amenintarea – art. 193

6. Violarea secretului corespondentei – art. 195

7. Divulgarea secretului profesional – art. 196

8. Seductia – art. 199

9. Insulta – art. 205

10. Calomnia – art. 206

11. Pedepsirea unor furturi la plangerea prealabila – art. 210 (furtul intre soti, intre rude apropiate …)

12. Abuzul de incredere – art. 213

13. Gestiunea frauduloasa – art. 214

14. Distrugerea – art. 217

15. Tulburarea de posesie – art. 220

16. Abandonul de familie – art  305

17. Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului – art. 307

18. Tulburarea folosintei locuintei – art. 320

Textul integral al infractiunilor mai sus mentionate se regaseste in sectiunea Legislatie.

In afara infractiunilor prevazute de Codul Penal si alte acte normative – legi, ordonante sau ordonante de urgenta, cuprind  infractiuni pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Acestea sunt emise in diferite domenii de specialitate.

In toate cazurile, atunci cand se pune problema medierii in materie penala trebuie verificate cu seriozitate textele de lege si faptele supuse medierii, astfel incat prin acordul de mediere sa nu fie depasite limitele de competenta in domeniul medierii in materie penala. Aici ma refer la incadrarea corecta a faptelor, sa nu ne trezim ca a fost incheiat un acord de mediere pentru fapte ce fac obiectul unor infractiuni ce nu pot fi mediate, din punct de vedere al caracterului penal.

In astfel de situatii, recomandarea mea este ca mediatorii care nu au experienta juridica sa apeleze la un avocat.

Ce trebuie sa cuprinda acordul de mediere in materie penala …  

In primul randacordul de mediere trebuie sa stinga conflictul de natura penala existent intre parti, respectiv acordul de mediere trebuie sa consfinteaza impacarea partilor.

In al doilea rand, acordul de mediere trebuie sa cuprinda prevederi referitoare la conditiile acceptate de catre parti pentru stingerea conflicitului.

Aici revin cu atentionarea facuta in primul paragraf, respectiv << impacarea partilor stinge si raspunderea civila >>

Astfel, in acordul de mediere trebuie sa se puna accentul pe pretentiile partilor, mai precis ale partii vatamate ca doar aceasta este cea care poate ridica pretentii si pune conditii.

Acestea trebuie sa fie clar stabilite si sa respecte prevederile legale in materie de obligatii. De exemplu, nu poti obliga pe cineva la ceva imposibil de realizat sau care nu depinde de vointa acesteia.

Tot aici, la capitolul pretentii, in situatia in care sunt stabilite termene de indeplinire, acestea nu trebuie sa depaseasca termenul in care partea vatamata poate depune plangere prealabila. In prezent acesta este de 2 luni de la data la care partea vatamata a cunoscut cine este faptuitorul. Dacă a fost depăşit termenul, în cazuri întemeiate doar, ar putea fi vorba despre o repunere în termen.

Potrivit art. 69 alin (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si profesia de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, termenul de depunere a plagerii prealabile se suspenda pe dura in care are loc procesul de mediere, daca procedura de mediere a fost declansata in perioada prevazuta de lege pentru depunerea plangerii prealabile.

In al treilea rand, avand in vedere ca medierea trebuie să se desfăşoare astfel încât să fie garantat dreptul fiecărei părţi la asistenţă juridică, procesul verbal care consfinteste inchiderea medierii precum si acordul de mediere trebuie să arate dacă părţile au beneficiat de asistenţa unui avocat şi de serviciile unui interpret ori, după caz, să menţioneze faptul că au renunţat expres la acestea.

În cazul minorilor, garanţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului  penal trebuie asigurate, în mod corespunzător, şi în cadrul procedurii de mediere.

Informatii la fel de utile:

Infractiuni la care se aplica medierea

Sursa: Ursan Iuliu – Mediator Bucuresti

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti –

(Visited 541 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns