Press "Enter" to skip to content

Inselaciune Noul Cod Penal – Ce pedeapsa se aplica?

M P 0

Inselaciunea in Noul Cod Penal este prevazuta la CAPITOLUL III, Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, Art. 244.    (Continutul art 244 N.C.P. in gasiti la finalul acestui postari)

Victimele infractiunii de inselaciune, sau inselaciune in conventii (prevazuta numai in Vechiul Cod Penal), sunt de obicei persoane cu o buna conduita cetateneasca, cu incredere in oameni si societate. De aceea impactul emotional cauzat de infractiunea de inselaciune este de obicei foarte puternic iar dezamagirea si neincrederea in oameni sunt primele efecte produse in plan emotional. Acesta este motivul pentru care am publicat un  model de plangere penala pentru inselaciune:

PLANGERE PENALA NOUL COD PENAL -model

Este important de stiut!

Pe langa formularea unei plageri penale, sau chiar dupa depunerea plangerii penale pentru infractiunea de inselaciune, legea ofera partilor posibilitatea de a participa la mediere pentru inselaciune.

Prin mediere faptuitorul nu scapa nepedepsit ci este pedepsit intr-un mod in care partea vatamata isi recupereaza mult mai repede prejudiciul iar faptuitorul plateste efectiv pentru faptele sale. Am explicat pe larg acest lucru in articolul:

Medierea – Justie Restaurativa!

Persoanele acuzate de inselaciune trebuie sa stie:

Prevederile aliniatului 3 din art 244 N.C.P. coborate cu art 67,68,69,70 din legea 192/2006 (mentionate la finalul acestui articol) prevad posibilitatea obtinerii unei intelegeri intre persoana acuzata de inselaciune cu victima infractiunii de inselaciune, oricand, incepand de la momentul producerii faptei, sau a depunerii plangerii penale, a cercetarii penale precum si in faza de judecata a procesului penal pana la momentul pronuntarii instantei de judecata. In cazul in care medierea are succes, cercetarea penala, respectiv procesul penal se incheie, persoana acuzata beneficiind chiar si de avantajul ca fapta nu este inscrisa  in cazierul judiciar.

Trebuie avut in vedere faptul ca medierea pentru inselaciune este una din cele mai dificile spete pe care mediatorul le gestioneaza. Incarcatura emotionala este foarte mare iar lipsa de incredere a partii vatamate care de cele mai multe ori refuza orice fel de dialog cu faptuitorul ingreuneaza munca mediatorului. De aceea recomandarea mea este sa alegeti cu mare atentie un mediator capabil de gestionarea dosarelor de acet tip.

Cum incepem procedura de mediere penala?

Primul pas este contactarea mediatorului. In cazul dumneavostra deja cititi sfaturi de la un mediator pe care il gasiti la nr 0768.511.900.

Mediatorul are nevoie sa cunoasca toate detaliile cu privire la fapta, acolo unde este cazul, numarul de dosar, faza de cercetare, rechizitoriul, respectiv instanta la care se judeca. Totodata mediatorul are nevoie de cat mai multe date despre partea/ partile vatamata/vatamate, adresa, nr de telefon, acolo unde este cazul numele avocatului partii vatamate, ect.

Pentru ca mediatorul sa poate demara procedura premergatoare medierii se incheie in contract in care se mentioneaza atributiile si obligatiile mediatorului, onorariul, etc.

Mare atentie!

Nu confundati mediatorul cu avocatul dumneavostra. Chiar si in faza premergatoare medierii mediatorul are obligatia sa fie impartial si echidistant fara sa favorizeze sau avantajeze una din parti in defavoarea celeilalte.

V-ar mai putea interesa si:

Impacarea cu infractorul la mediator

Mediere in procese penale

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti – 0768.511.900

 

Legislatie:

 Noul Cod Penal –Înşelăciunea- Art. 244

(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

……………………

Legea 192/2006 – SECŢIUNEA a 2-a

Dispoziţii speciale privind medierea în cauzele penale

ART. 67

(1) Dispoziţiile din prezenta lege se aplică şi în cauzele penale, atât în latura penală, cât şi în latura civilă, după distincţiile arătate în prezenta secţiune.

(2) În latura penală a procesului, dispoziţiile privind medierea se aplică numai în cauzele privind infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

(3) Părţile şi subiecţii procesuali nu pot fi constrânşi să accepte procedura medierii.

ART. 68

(1) În cauzele penale medierea trebuie să se desfăşoare astfel încât să fie respectate drepturile fiecărei părţi ori subiect procesual la asistenţă juridică şi, dacă este cazul, la serviciile unui interpret. Procesul-verbal întocmit potrivit prezentei legi, prin care se închide procedura medierii, trebuie să arate dacă persoanele între care s-a desfăşurat procedura medierii au beneficiat de asistenţa unui avocat şi de serviciile unui interpret ori, după caz, să menţioneze faptul că au renunţat expres la acestea.

(2) În cazul minorilor, garanţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului penal trebuie asigurate, în mod corespunzător, şi în cadrul procedurii de mediere.

ART. 69

(1) În cazul în care procedura de mediere se desfăşoară înaintea începerii procesului penal şi aceasta se închide prin soluţionarea conflictului şi încheierea unei înţelegeri, potrivit art. 56 alin. (1) lit. a), prin derogare de la dispoziţiile art. 157 alin. (3) din Codul penal, fapta nu va atrage răspunderea penală pentru făptuitorul cu privire la care conflictul s-a încheiat prin mediere.

(2) Termenul prevăzut de lege pentru introducerea plângerii prealabile se suspendă pe durata desfăşurării medierii. Dacă părţile aflate în conflict nu au încheiat o înţelegere, potrivit art. 56 alin. (1) lit. a), persoana vătămată poate introduce plângerea prealabilă în acelaşi termen, care îşi va relua cursul de la data întocmirii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.

ART. 70

(1) În cazul în care medierea cu privire la latura penală a cauzei se desfăşoară după începerea procesului penal, urmărirea penală sau, după caz, judecata se poate suspenda, în temeiul prezentării de către părţi a contractului de mediere.

(2) Suspendarea durează până când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevăzute de prezenta lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data la care a fost dispusă.

SEO(inselaciune noul cod penal, plangere penala inselaciune model, inselaciune dex, inselaciune in conventii, inselaciune in conventii cod penal,inselaciune vechiul cod penal,inselaciune pedeapsa)

(Visited 31.471 times, 1 visits today)

Comments are closed.