Press "Enter" to skip to content

La mediator inainte sau dupa introducerea cererii de chemare in judecata?

M P 0

Toti cei care se afla intr-un conflict cu o persoana fizica sau juridica au posibilitatea, inainte de a se adresa instantei de judecata, de a incerca mai intai solutionarea amiabila a conflictului. Acest lucru se poate realiza doar daca apeleaza la un mediator si incheie o intelegere sau un acord de mediere. Procedura poate fi realizata chiar si in cursul procesului, caz in care instanta de judecata va amana cauza, pentru a da partilor posibilitatea de a incerca rezolvarea disputei pe cale diplomatica. Aflati astazi dintr-un ghid util tot ce trebuie sa stiti despre mediere: ce este, cine poate apela la mediator, ce se intampla daca partile nu se prezinta la mediere, precum si care sunt costurile unei astfel de sedinte.

Intrucat instanta de judecata solicita partii reclamante sa faca dovada faptului ca a solicitat mediatorului sa informeze partile din litigiu cu privire la avantajele medierii, in ideea ca partile, informate, au posibilitatea sa aleaga solutionarea amiabila prin mediere, este recomandat (si chiar obligatoriu in cauzele ce urmeaza a fi deduse judecatii) ca partile sa se prezinte la mediator inainte de introducerea cererii de chemare in judecata .

Totusi, adauga specialistul, daca acest lucru nu se intampla, instanta de judecata, in baza prevederilor Codului de procedura civila, va pune in vedere partii reclamante ca, in termen de 10 zile, sa faca dovada parcurgerii procedurii de informare cu privire la avantajele medierii.

Independent de aceasta obligativitate cu privire la informarea despre mediere si avantajele sale, partile pot conveni sa urmeze procedura medierii si sa solutioneze amiabil conflictul oricand in timpul judecatii.

Astfel, daca procedura de mediere se va realiza in timpul procesului, instanta de judecata va amana cauza, pentru a da partilor posibilitatea de a solutiona amiabil conflictul prin mediere.

Dupa finalizarea medierii, se va lua act, prin hotarare judecatoreasca, de acordul de mediere pe care partile il vor prezenta instantei.

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_36138/p_3/Esti-in-litigiu-cu-o-persoana-fizica-sau-juridica-Cum-poti-rezolva-situatia-fara-sa-ajungi-in-instanta.html#axzz2vgJa873z

Daca vreti sa aflati cum puteti beneficia de avantajele medierii, va rog sa sunati la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact prezente pe acest site !

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti 2014

 

(Visited 96 times, 1 visits today)

Comments are closed.