Press "Enter" to skip to content

Mediator Judiciar

M P 0

În Tratatul de procedură civilă al prof. I Deleanu, vol. I, ediţia aII-a, se afirma ca medierea este o procedura judiciară, pentru faptul că se desfăşoară în timpul unui proces aflat pe rolul instanţelor.

Tot astfel, am întâlnit o clasificare (al carei autor recunoaşte că nu este o clasificare tocmai riguroasa), după aceluiaşi criteriu, care arată că medierea este judiciară sau extrajudiciară, dacă se desfăsoară sau nu în timpul unui proces.

În opinia mea, o procedură, pentru a fi judiciară trebuie să se desfăşoare intr-un cadru procesual stabilit de legi procesuale, în cadrul instantelor de judecată sau cu concursul organelor judiciare.

În cazul medierii, avem o lege specială de organizare, diferita de cea a instanţelor judiciare, şi mai mult decât atât, absolut independentă şi autonomă de cadrul strict judiciar.
Mediator poate fi orice persoana ce indeplineste condiţiile stabilite de legea medierii si se autorizează de către Organul responsabil cu organizarea medierii: Consiliul de mediere.
Mai mult decât atât, sunt situaţii în care cauza este suspendată pentru a parcurge procedura medierii. În aceste situaţii, cum calificăm medierea? Ca fiind una judiciară sau extrajudiciară?

(Visited 77 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns