Press "Enter" to skip to content

mediere definitie

M P 0

Am citit legea medierii de nenumarate ori. De fiecare data aveam impresia ca o citesc pentru intaia data. Un singur aspect era mereu constant: definitia medierii. Neavand (deocamdata) literatura de specialitate in domeniul medierii, unica definitie pe care o avem este cea din articolul 1: “Medierea reprezinta o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, ďż˝n conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate”. Ce spune aceasta definitie? Mesajul ei este ca, printre multiplele modalitati de solutionare a conflictelor are si medierea un loc. Asa o vede legea actuala. Conform ei, medierea inseamna solutionarea unui conflict pe cale amiabila , amintindu-se ca este o procedura facultativa. Cu alte cuvinte, incerci medierea doar daca vrei. Din acest moment imi vine sa nu mai citesc legea in continuare. De ce? Pentru ca tot ceea ce urmeaza este lipsit (in mare parte) de substanta, medierea fiind doar facultativa!

Apoi se face vorbire despre mediator si aflam ca acesta este: “o terta persoana specializata”. Din definitie inteleg ca solutionarea pe cale amiabila trebuie sa se desfasoare in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate. Ori lucrurile nu stau asa, mediatorul este cel care trebuie sa se ghideze dupa aceste principii! Si in niciun caz… medierea. La mediere, partile nu sunt nici pe departe neutre si impartiale. Ele se prezinta la mediator pentru a-si materializa un interes intr-o intelegere. Partile sunt partizanii propriilor interese. Legiuitorul ar fi trebuit sa precizeze clar in definitia medierii faptul ca cele trei principii enuntate se refera nu la mediere ci la mediator, acesta avand datoria profesionala de a nu le incalca! Sigur, din parcurgerea ulterioara a tuturor articolelor legii medierii se deduce cu claritate ideea pe care o sustin.

Important este ca avem o lege, un numar de profesionisti si (sper) o multitudine de justitiabili dornici de a avea o alternativa la justitia clasica. Legea medierii este perfectibila si oricum, nu este momentul sa fie modificata. In faza actuala, vital este sa se puna in practica ceea ce prevede aceasta lege!

(Visited 93 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns