Press "Enter" to skip to content

Mediere pentru infractiunea de furt- scapa de dosar penal?

M P 0

Acord de mediere furt

Furtul in Noul Cod Penal este prevazut ca infractiune la care se pot aplica prevederile legii 192/2006 cu privire la mediere cu efecte directe si imediate. Daca ar fi sa oferim un raspuns scurt la intrebarea: medierea poate scapa de cercetare penala, de proces penal si chiar de cazier persoanele suspecte de infractiunea de furt, raspunsul scurt ar fi, DA, dar nu oricum, ci in anumite conditii. Despre cum functioneaza medierea dosarelor penale am explicat pe larg in articolul: https://anndrei.ro/impacare-penal-mediere-medierea-in-procesul-penal/

Ce efecte produce medierea dosarelor de furt am exemplificat in acest articol cu o speta reala pronuntata in sedinta publica: https://anndrei.ro/ex-efecte-mediere-penala/

Un alt articol care v-ar putea interesa este despre felul in care partile implicate in procese penale pot participa la mediere chiar si dupa sesizarea instantei de judecata:https://anndrei.ro/se-pot-impaca-partile-implicate-in-procese-penale-dupa-sesizarea-instantei-de-judecata/

Dar, inainte sa vorbim despre medierea dosarelor de furt sa vedem ce spune Noul Cod Penal despre infractiunea de furt:

Pedeapsa pentru furt in Noul Cod Penal:

Art. 228 – Furtul – pedeapsa
(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.
(3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.
Art. 229 Furtul calificat – pedeapsa
(1) Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
 1. a) într-un mijloc de transport în comun;
 2. b) în timpul nopţii;
 3. c) de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
 4. d) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
 5. e) prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere,
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Dacă furtul a fost săvârşit în următoarele împrejurări:
 1. a) asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;
 2. b) prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
 3. c) de o persoană având asupra sa o armă,
pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
(3) Furtul privind următoarele categorii de bunuri:
 1. a) ţiţei, gazolină, condensat, etan lichid, benzină, motorină, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisternă;
 2. b) componente ale sistemelor de irigaţii;
 3. c) componente ale reţelelor electrice;
 4. d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă publică;
Furtul  Art. 230 Furtul în scop de folosinţă – pedeapsa
(1) Furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în art. 228 sau art. 229, după caz, ale cărei limite speciale se reduc cu o treime.
(2) Cu pedeapsa prevăzută în alin. (1) se sancţionează folosirea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

La ce infractiuni se mai aplica medierea?

Pe langa furt, medierea se aplica unui numar mare de infractiuni. Ex:https://anndrei.ro/infractiuni-la-care-se-aplica-medierea/

Foarte important!

Acordarea de despagubiri partii vatamate, plata daunelor sau a oricaror alte pretentii, precum si semnarea unui acord de mediere nu este echivalenta cu recunoasterea faptei. Astfel, daca o persoana acuzata de furt solicita medierea cu partea vatamata, iar aceasta accepta medierea, daca in procesul de mediere au ajuns la o intelegere si semneaza un acord de mediere care pune capat cercetarii penale, sau dupa caz procesului penal, singura concluzie juridica este ca partile au ajuns la o intelegere, ca s-au impacat, nicidecum ca partea acuzata a recunoscut fapta si de aceea a acceptat plata pretentiilor sau a despagubirilor. Medierea poate opera atata timp cat persoana acuzata beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, iar prezumtia ramane si dupa semnarea acordului de mediere.

In egala masura persoana acuzata de infractiunea de furt care a recunoscut faptele si este in faza de cercetarea sau judecata poate beneficia de avantajele medierii intrucat impacarea prin mediere cu partea vatamata este cea care creeaza efecte juridice si nu recunoasterea sau nu a acuzatiilor.

Care este primul pas?

Medierea dosarelor penale incepe cu o cerere de mediere pe care o poate completa in egala masura partea acuzata sau partea vatamata. Apoi semnarea unui contract prin care mediatorul este angajat pentru procedura de mediere.  Dar, inainte de semnarea documentelor, puteti incepe cu un telefon la numarul:0768.511.900 pentru programare unui intalniri cu mediatorul.

Dupa ce va fi angajat, mediatorul va face diligentele necesare medierii pentru ca la final ambele parti participante la mediere sa aiba de castigat, asa cum explicat in art: https://anndrei.ro/impacare-penal-mediere-medierea-in-procesul-penal/.

Trebuie spus: Nu intotdeauna medierea are succes. Exista si situatii in care partea vatamata nu accepta medierea sau accepta medierea, dar nu accepta oferta, sau emite pretentii peste puterea de indeplinire a partii acuzate, iar atunci cercetarea penala, sau, dupa caz, procesul, se vor derula de acolo de unde au ramas, ca si cum medierea nici nu ar fi avut loc. De aceea recomandarea este sa alegeti cu mare atentie mediatorul.

Daca vreti sa aflati mai multe despre mediere, va recomandam sa rasfoiti acest site sau sa sunati cu incredere la unul din numerele de telefon afisate la datele de contact .

Mediator Petru Mustateanu – Bucuresti – 

(Tags: furt bucuresti , furt auto, furt buzunare, furt portofele, furt in autobuz, furt telefon mobil, furt de tableta, furt din cartiere rezidenţiale, furt de biciclete, furt din magazine, furt calificat, furt calificat prima abatere, furt calificat suspendare, furt calificat in forma continuata,codul penal furt calificat,furt calificat jurisprudenta,)

(Visited 10.008 times, 1 visits today)

Comments are closed.