Press "Enter" to skip to content

Medierea – alternativa optimă pentru soluționarea disputelor

M P 0

Medierea reprezintă o modalitate de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terțe persoane specializate numită mediator, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților, potrivit art. 1 din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Prin mediere disputele se pot soluționa atât înainte de a ajunge în fața instanței de judecată, cât și în timp ce se află pe rolul instanțelor. Medierea poate fi, așadar, o alternativă la instanța de judecată.

Suntem obișnuiți ca atunci când vorbim despre un conflict să ne gândim la nervi, ton ridicat, scandal. Totuși, un conflict nu înseamnă întotdeauna ceartă sau găsirea unui vinovat și pedepsirea lui. De multe ori, un conflict poate fi rezolvat amiabil, prin înțelegere. E adevărat însă că de multe ori sentimentele negative pun stăpânire pe cel aflat în conflict și din această cauză nu mai reușește să vadă că printr-o înțelegere ar obține mai multe decât printr-o soluție bazată pe probe si nu pe dorințele sale așa cum se întâmplă în instanță.

Așadar, pentru părțile ce se află într-un conflict și care nu mai pot ajunge singure la un acord, deși preferă o înțelegere dictată de voința lor și nu o hotărâre dată de un judecător ce nu ține cont de nevoile și dorințele lor decât dacă există probe care să le susțină, medierea este cea mai bună metodă. Așa se poate întâmpla în cazul divorțului, partajului, protecției consumatorului, relațiilor dintre vecini,  relațiilor de muncă sau de la școală, relațiilor contractuale s.a.m.d.

Prima dată, la mediator se pot prezenta părțile împreună sau doar una dintre ele urmând ca mediatorul să facă demersurile necesare pentru a invita la mediere cealaltă/ celelalte părți. Informarea cu privire la mediere este gratuită și este etapa în care cel/cei ce se prezintă la mediator pot afla răspunul la nelămuririle sau întrebările pe care le are/au în legatură cu procedura medierii. Așadar, o primă întâlnire cu mediatorul nu-l costă nimic, dar îl îmbogățește cu informații pe cel venit în fața mediatorului.

Printre motivele pentru care medierea poate fi o variantă de luat în calcul pentru rezolvarea unui conflict este și faptul că mediatorul este un specialist în rezolvarea conflictelor a cărui activitate se caracterizează prin neutralitate, imparțialitate și confidențialitate. Mediatorul nu este apărătorul niciuneia dintre părți, ci le ajută în mod egal să comunice, să exprime ceea ce-și doresc să obțină pentru a pune capăt disputei și să ajungă la o înțelegere mulțumitoare pentru fiecare din părți.  Față de instanța de judecată, în procedura medierii există multă flexibiliate: datele și orele ședințelor de mediere se stabilesc de comun acord între părți și mediator precum și locul întâlnirilor. În ședințele de mediere se discută relaxat, cât timp este nevoie și fără a fi de față și alți oameni care nu au nicio legatură cu părțile așa cum se întâmplă în sala de judecată.

În concluzie, pentru cei ce-și doresc o rezolvare într-un timp scurt a unui conflict, cu costuri multe reduse față de cele pe care le implică un proces, având o mare flexibilitate în stabilirea întâlnirilor care sunt organizate într-un cadru privat asigurând astfel confidențialitatea discuțiilor, medierea este soluția optimă.

(Visited 53 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns