Press "Enter" to skip to content

MEDIEREA ARMONIE si PACE SOCIALA

M P 0

Raportul privind Starea Justitiei pe 2011 arata ca volumul total al instantelor judecatoresti ar fi de 3.191.290 dosare, in crestere cu 8 % fata de anul anterior, iar personalul a crescut cu 0.62 %.
La parchete , numarul de dosare 1.654.569, iar schema maj cu doar 1.8 %.

In 2011, Justitiabilii au recurs la procedura medierii , mai des fata de anul anterior, ajungand la 1525 de Acorduri de mediere incuvintate de instante, fata de 258 , medieri in anul anterior.
Avem o crestere de 591 % in 2011 fata de 2010, fara a lua in calcul medierile extrajudiciare care nu au trecut prin instante.

Cauzele folosirii la un potential scazut pot fi considerate ca fiind:

1. Necunoasterea institutiei medierii de catre cei ce apeleaza la Justitie.
2. Necunoastrea avantajelor medierii
3. Impresia unor persoane , mai ales cu studii de drept, ca mediatorii nu pot rezolva nimic.

Exista cativa zeci de mediatori din cei peste 6000 care au luat initiativa informarii gratuite, a promovarii medierii prin medieri chiar si pro-bono, doar ca sa capete experienta si sa demonstreze ca “se poate”. Unii cei mai multi au confundat medierea obligatorie – cu informarea obligatorie.

Au fost controverse, invocandu-se pe buna dreptate prevederi constitutionale , iar cei mai multi specialisti, au ajuns la concluzia ca doar informarea trebuie sa devina obligatorie lasand justitiabilului libertatea de a alege daca urmeaza sa incheie contracul de mediere sau nu,asigurandu-se accesul liber la justitie al cetateanului,dupa ce s-a informat cu privire la avantajele medierii.
Din experienta proprie , dupa ce am avut cateva zeci de medieri, cu o reusita de 80 % , cu doua sau mai multe parti , cu sesiuni searate si sesiuni comune incep sa traga concluzii si sa incerce promovarea acestei profesii , spre colegii mediatori , pentru ca ei sa nu faca aceleasi greseli si sa intre mai rapid in tainele acestei profesii.
Am fost un atent observator al parcurgerii drumului medierii , din ianuarie 2010 cand m-am autorizat si pana in prezent.

In 1999, cu specialistii F.B.I. din Departamentul de Stat al Justitiei din S.U.A. am aflat pentru prima data conceptul de “Negociator in situatii de criza ”, iar dupa obtinerea certificatului de absolvire am cercetat din tot ce tine de “Rezolvarea prin metoda de alternative a litigiilor” –ADR.
In iunie 2010 am terminat cursul de Mediator cu specialistii  din Centrul de Mediere Craiova, si m-am perfectionat apoi in “ Tehnici avansate in Mediere ”, la cursul unuia dintre cei mai renumiti mediatori europeni William Marsh, care m- a determinat sa fac din mediere propriul mod de viata.
Acesta , venit din Marea Britanie , mi-a demonstrat cu argumente ca medierea trebuie facuta “ full time” – nu “part time ” asa cum 90 % din mediatorii din Romania o fac si azi.
Adica, ei, merg zilnic la serviciu, la profesia lor si ocazional, o data la o luna-doua “primind ” o mediere si se mira ca Medierea nu merge dar nu fac nimic pentru mediere iar la initiativele celor dinamici si bine intentionati sunt sceptici, aruncand mereu vina pe altii,dar nu recunosc slaba implicare ori lipsa calitatilor de baza pentru a fi buni mediatori.
Dupa cursul cu William Marsh, am investit in Biroul de mediator –tehnica, reclame, banere, Carti de vizita, flayere etc si am infiintat, Asociatia-Centru de Management, Negociere si Medierea Conflictelor – Armonia, al carui presedinte sunt.
Am intrat in mediere cu “toate panzele sus ”, convins fiind ca este dificil ca la orice inceput , dar,cu timpul,rezultatele vor aparea.
Am studiat carti, reviste, postari pe internet si chiar Sfanta Scriptura pentru a gasi originile acestei profesii si motivatia de a continua cu succes acest drum.
Desi autorii studiilor moderne despre mediere sustin ca termenul de “mediere” a aparut in anii 1970 in SUA si a fost preluat apoi in Germania si Anglia , din cercetarea ce am facut-o consider ca medierea, sub o alta denumire a aparut de la primul conflict, intre Adam si Eva , primii oameni de pe planeta noastra , in Gradina Edenului , cind insusi Demnezeu a intervenit, apoi conflictul intre Cain si Abel cand Dumnezeu a solutionat acest conflict, urmand mii si mii de conflicte stiute si nestiute ale omenirii.
In cap 17, din Exod
Versetele 14-26
Gasim ca Moise si Socrul sau Ietro, purtau discutii cu privire la Judecarea poporului lui Dumnezeu.
Adica,Ietro,socrul sau , ii spune lui Moise care judeca sigur pricinile poporului de dimineata pana seara fiind epuizat si el si cei ce veneau la Judecata:
Verset 19
Am sa-ti dau un sfat “si Dumnezeu sa fie cu tine!” Fii tu pentru popor MIJLOCITOR, inaintea lui Dumnezeu ‘
Deci, putem spune ca Moise , a avut “sesiune separata” atat cu Dumnezeu cat si cu poporul sau.
Deasemeni, prima “deconcestionare” a unei instante de judecata, la inceputului omenirii a avut loc tot in timpul lui Moise, cand, la sugestia lui Ietro, socrul sau, Moise a ales oameni destoinici, tematori de Dumnezeu , oamnei de incredere, vrajmasi ai lacomiei (exod cap 19, verset 21) si i-a pus capetenii peste o mie, peste o suta peste cincizeci si peste zece.
Ei sa judece poporul, si sa aduca inaintea ta, toate “princinile insemnate”, iar princinile cele mai mici sa le judece ei insisi. (Exod ,cap 19 verset 22), in felul acesta iti vei usura sarcina.
Deci ,s-a deconcestionat instanta lui Moise, pentru ca cei alesi judecau toate pricinile mici si aduceau la judecata lui Moise doar pricinile grele(adica in limbajul de azi , cauzele complexe).
In sistemul juridic din antichitate,in Atena,medierea era la loc de cinste,fiind considerat ca un defect,o jignire faptul ca cineva sa ajunga in fata instantei de judecata.-persoana respectiva fiind considerate ca avind un caracter ,conflictual,litigios.
.In lucrarea sa”Law and justice in the Court of classical Athens”,autorul Adriaan Laani,prezinta modul corect in care erau privite metodele de rezolvare amiabila a conflictelor in societatea atheniana din acea perioada a lumii antice.

Oratorii(avocatii pledanti)in pledoariea lor sustin ca nu au dorit sa ajunga la Curtea de Judecata si ar fi preferat sa solutioneze litigiul pe cale amiabila sau arbitraj dar cealalta parte implicate este cea care,prin agresivitatea si incapatanarea ei,i-a constrains sa apara in fata instantei de judecata.
Mai intai ,era de asteptat,daca este posibil,sa se stabileasca un acord unic pentru toti,chiar daca asta ar insemna acceptarea unei rezolutii care sa nu fie integral acceptata de toti.
Raportorul,in cazul Demostene contra Dyonysodorus a stabiliti ca:
Nu am acceptat o intelegere amiabila deoarece am fost ignorati si am dorit sa rezolvam litigiul conform prevederilor din contract.Daca am fi realizat ca un compromis este intotdeauna mai bun ca un litigiu,nu am fi ajuns aici.Un alt justitiabil insista asupra faptului ca stabilirea unei intelegeri nu a fost un semn de slabiciune,dezonoare ordin justitie in cazul cuiva,ci mai degraba ca acel om a fost o persoana moderata si pragmatic.
Deci,este evident ca in acele timpuri,cetateanul care nu incerca mai intai sa resolve divergentele sale pe cale amiabila era privit ca un cetatean dificil,procesoman,agresiv si lipsit de pragmatismLucrarea a aparut in limba Romana….cu titlul de mai sus,la pag 30…Editura Cambridge University.,Press 2006;.

Nu voi transforma conferinta intr-una religioasa,ori istorica dar din studiul Sfintei Scripturi si a Istoriei lumii putem trage concluzii valoroase.
– Medierea a aparut , imediat dupa aparitia primilor oameni pe pamant si a conflictului interuman.
– Conflictul, cearta, violenta sunt de origine satanica……. iar impacarea, mijlocirea, medierea sunt de natura divina,cu argumenele expuse in Cartea Cartilor.
– Aplicarea medieri a fost, este si va ramane o activitate benefica, binecuvantata de Dumnezeu , care a adus, , aduce azi si in viitor pace si armonie sociala.
“Fericiti facatorii de pace , ca aceia fii lui Dumnezeu se vor chema” –Matei 5.9- iata explicatia divina a mediatorilor si motivatia ce ne indeamna sa nu ne poticnim de parerile si criticile unor profesionisti in alte meserii, nu asa de nobile sau de binecuvantate de Dumnezeu, precum Medierea.
Daca avem convingerea ca suntem corecti , cinstiti, impartiali, neutri si ca depunem toata staruinta pentru solutionarea cauzelor, ca suntem pe drumul bun, si justitiabili pleaca multumiti din biroul de mediator , trebuie sa mergem inainte.
Sa avem mereu sentimentul “lucrului bine facut”.
Nu sunt fanatic religios, si nu suntem trimisii lui Dumnezeu pe pamant ,pentru instaurarea pacii mondiale ,dar spre deosebire de judecarea cauzelor , de executare silita, de arbitraj ori alte metode de rezolvare a litigiilor, medierea este singura care duce la Solutia “castig-castig” fata de castig-pierdere, duce la reluarea relatiilor intre parti, fata de “folosirea cailor de atac”.
Sfera de aplicabilitate a medierii, este practic nelimitata in societate, in dr penal, dr comercial , dr familiei, fiecare cu specificul sau, dar si in viata politica, economica si sociala, in spitale , scoli, institutii, asociati de proprietari in mediul urban si rural,mediere interetnica,ori interreligioasa.
In conceptia unor mari profesionisti in mediere “nu exista practic un litigiu , ori conflict ce nu poate fi mediat, exista doar oamnei ori grupuri ce nu sunt pregati pentru moment sa isi resolve litigiul”, ori mediatorul in sesiunea separate nu a insistat si nu a depus toate eforturile pentru a convinge partiile, ori una dintre ele sa renunte la orgolii, pretentii exagerate ori de nerezolvat.
Exista acum , dupa adoptarea si intrarea in vigoare a modificarilor aduse Legii1992/2006 Legii 115/2012 posibilitatea folosirii institutiei medierii in scoli, primarii ori alte institutii cu mediatori specializati in aceste domenii pentru a imbunatatii climatul social, pentru a reduce starea infractionala ori contraventionala in societatea romaneasca.
Din pacate, dupa Revolutia din Decembrie 1989 s-a accentuat si a crescut fenomenul infractional si starea de conflict intre membrii societatii iar incrancenarea a dus la procese ce au durat in medie, intre 3-5 ani, altele 10 si chiar peste 20 de ani , timp in care conflictul nu s-a stins ci uneori s-a accentuat sau a degenerate in violente intre indivizi sau grupuri fiind necesara interventia in forta a organelor specializate in combaterea violentei.
Mass-Media , atat presa scrisa cat si cea on-line, televiziunea, radiourile au prezentat zilnic conflicte , procese, certuri , divorturi, violente domestice, dar tot mai putin activitatea celor care doresc si lupta pentru prevenirea ori stingerea acestora.
Este timpul ca noi,mediatorii, sa promovam “medierea” prin mediere- adica prin solutionarea a tot mai multe litigii si este timpul pentru a iesi in fata cu medierile de success , cu singura grija de a nu incalca principiile legalitatii si confidentialitatii.
Este timpul, sa atragem in randul mediatorilor personalitati de succes din lumea Justitiei,a avocatilor,a presei, a oamenilor de succes din afaceri, a profesorilor Universitari , a functionarilor din alte institutii pentru a fi credibili si a promova impreuna principiile medierii in toate sferele vietii sociale convinsi fiind de avantajele acestei proceduri.
In cativa ani, din cele 3.191.290 dosare aflate la instante, vom prelua poate jumatate, iar din cele 1.654.569 aflate in 2011 la parchete la fel. Cele simple, banale, vor fi solutionate cu profesionalism de mediatorii scoliti azi si in viitor.
Instantele, parchetele si Politia vor putea analiza mai bine cauzele complexe si , vor putea judeca mai cu profesionalism , dupa ce vor fi degrevate de acest numar impresionant de dosare simple,ce pot fi solutionate prin mediere.
Prin practicarea medierii , in toate sferele economice, politice, sociale, societatea si fiecare individ din societate va deveni mai bun cu semenii sai, va fi mai iertator.
In acest fel vom avea de castigat toti membrii societatii de maine , intrucat miile de justitiabili care umbla in instanta ori la politie, vor crea bunuri materiale sau plus valoare la locurile de munca.
Inclusiv noi, mediatorii afirma unul dintre cei mai mari mediatori , oameni care ne transformam din personae conflictuale , in persoane impaciuitoare, din duri in oameni blajini, intelepti si impaciuitori, ne incarca pozitiv si transmitem optimismul, bunatatea catre cei ce accepta medierea, , devenind , dupa fiecare mediere mai optimisti, mai siguri ca facem un lucru bun.
Iar medierea in toata desfasurarea ei, are ceva divin, pornind de la cea mai cunoscuta rugaciune crestina “si ne iarta noua pacatele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri”, iar conflictul este de natura satanica si trebuie combatut cu metode legale, corecte, drepte si mai ales crestine.
Celelalte profesii, oricat de frumoase ar fi: cea de judecator, executor judecatoresc , arbitru, avocat, procuror, notar, poltist etc, sunt profesii “reci” care lasa in urma oameni nefericiti, conflicte neincheiate, ura si violenta intre parti, oricat de bine ar fi facute aceste profesii.
De aceea profesia de mediator este o profesie nobila, frumoasa si diferita de celelalte cu aplicabilitate deosebit de larga , cu rezultate ce pot fi greu masurate si mai ales, aducand pacea si armonia sociala, este o profesie binecuvantata de Dumnezeu,ce trebuie promovata si aplicata la scara larga,pe plan intern dar si in litigiile transfronaliere,avind in vedere multiplele avantaje.

Mediator Ilie Bertea,

Presedinte fondator al Asociatiei
– Centru de Management,Negociere si Medierea
Conflictelor,Armonia

(Visited 79 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns